Una part important de la població pot patir dels genolls o els malucs. Es tracta d'articulacions de càrrega (suporten el pes corporal a cada pas), molt delicades, que més enllà de les lesions per traumatismes solen cedir al desgast. L'artrosi, una afecció degenerativa i crònica de l'aparell locomotor causada per l'erosió o la pèrdua del cartílag en les articulacions i que es deriva en dolor, és un problema habitual.

Es tracta de la quarta malaltia que més qualitat de vida resta a les persones per cada any viscut i afecta un 80% de la població major de 65 anys en els països industrialitzats. Especialistes en cirurgia artroscòpica i patologia de genoll, maluc, peu i espatlla (al voltant de 4.000) es van citar abans de l'estiu a Barcelona per comunicar els últims avenços del sector al congrés bianual de la Esska (European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy). Organitzat per Joan Carles Monllau, cap del servei de cirurgia ortopèdica i traumatologia de l'hospital del Mar i de la unitat de genoll i cirurgia artroscòpica de ICATME (Institut Català de Traumatologia i Medicina de l'Esport) a l'hospital Universitari Quirón Dexeus de Barcelona, el congrés es va centrar en el tractament de lesions esportives, però també al genoll degenerativa, i les seves solucions, com les pròtesis de genoll i els tractaments biològics regeneratius.

Prevenció

Dieta, controlar el pes per no carregar les articulacions i esport moderat són la millor prevenció per mantenir l'artrosi a ratlla, tal com recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS). No obstant això, altres tractaments o complements dietètics a base d'àcid hialurònic, condroitina sulfat o glucosamina semblen tenir també algun tipus de paper en la preservació de les articulacions.

L'últim recurs

La cirurgia és l'últim recurs i està justificada només després d'esgotar tots els tractaments convencionals. L'edat? Doncs depèn. Abans era impensable col·locar pròtesis a persones de menys de 70 anys i no obstant això cada vegada és més freqüent implantar-les a joves. Implantar una pròtesi en una articulació amb artrosi no és una operació menor: sol durar entre 45 i 70 minuts si no és un cas complicat, i realitzar-se sota anestèsia epidural.

Més cirurgia miniinvasiva

En els últims 35 anys, la major part de les intervencions de genoll es realitzen mitjançant artroscòpia. La contínua millora de la tècnica i dels materials permet la implantació de nous procediments quirúrgics fins fa poc realitzats mitjançant cirurgia convencional. L'artroscòpia és una tècnica miniinvasiva.

Lligaments de porc

Un problema recurrent que afecten als genolls és la lesió del lligament creuat anterior (LCA). És una de les lesions més conegudes en el món del futbol, ??però li pot passar a qualsevol. Al 2014 es van dur a terme a tot el món uns 900.000 procediments per trencament del lligament creuat anterior del genoll. En les tres últimes dècades s'han anat assajant diverses tècniques. Reconstruir el LCA implica l'ús d'un teixit natural de substitució, el que es diu una plàstia autòloga. Les més freqüents són l'os-tendó-os (HTH), que s'extreu del terç central del tendó rotular, amb fragments ossis procedents dels seus insercions a la ròtula i la tíbia; els isquiotibials (tendons de la sofraja) en forma bi, tri o tetrafascicular i, també, els empelts al·logènics, procedents de donacions multiorgàniques. No obstant això, en els últims temps s'està treballant en el terreny experimental amb teixits animals, procedents de vaca o porc (xenoempelts). Sí, teixit de porc.

Aquest nou tipus d'empelt es va utilitzar per primera vegada fa només uns mesos a l'hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), encara que altres el seguiran en un futur pròxim, com a part d'assajos clínics controlats per avaluar la seva idoneïtat. Si el resultat és bo, la tècnica podria ser generalitzada en un futur proper.

Tractament biològics, una solució o una altra prova?

Els beneficis del plasma ric en plaquetes, disponible al nostre país des de fa més de 10 anys, han suposat una alternativa innovadora en aquest camp. S'ha utilitzat per al tractament de diverses patologies amb resultats desiguals. En l'actualitat sembla clar que la seva principal funció és antiinflamatòria, mentre que el suposat paper regenerador és més qüestionable. La utilització de cèl·lules mare mesenquimals representa una nova alternativa en el camp de la regeneració cel·lular. Falten anys d'aplicació i estudi per confirmar si la injecció d'un concentrat de cèl·lules mesenquimals té capacitat de regenerar teixits lesionats. Almenys els estudis experimentals actuals apunten en aquest sentit.

Pròtesis a mida

Recentment les pròtesis personalitzades, a mida, encara que són una mica més cares, sembla que van guanyant credibilitat. Una tecnologia relativament nova (des del 2012) permet fabricar, a partir de les imatges de ressonància magnètica, una pròtesi a la mesura exacta per al pacient amb artrosi o altres problemes articulars que requereixen substitució articular, en casos de genoll o espatlla.

Per a la maluc també hi ha solucions a mida. Consisteixen en la fabricació d'un plançó adaptat totalment a l'anatomia femoral de la pacient buscant l'òptim punt de rotació articular. "La pròtesi es completa amb un cotilo semiesfèric estàndard que el cirurgià ha d'adaptar entre el plançó i l'anatomia per allargar la vida mitjana d'aquesta pròtesi", explica Marc Tey, especialista en cirurgia de maluc de ICATME. Per a qui i per a què? Doncs per corregir l'anatomia anormal en fèmur (per fractures, fèmurs amb gegantisme o nanisme, deformitats, etcètera).