El 13 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Sèpsia, una síndrome en la que la infecció d'un òrgan, associada a un seguit de condicionals -grau de severitat, tipus de microorganisme, condicions del pacient-, pot progressar i afectar de manera letal altres òrgans del malalt. Tot i ser poc coneguda és molt freqüent, fins al punt que donen 25.000 casos cada any a Catalunya, amb un índex de mortalitat que pot arribar, en alguns casos, al 40%. Tot i això, en aquelles regions sanitàries on s'ha implantat el Codi Sèpsia per a la detecció i tractament precoç, els ingressos a l'UCI s'han reduït notablement i l'índex de mortalitat se situa al voltant del 19%. El cap de l'UCI de l'Hospital de Mataró i un dels coordinadors del Codi Sèpsia, Juan Carlos Yébenes, diu que calen més recursos per continuar implementant unes estratègies que esdevenen molt complexes davant una síndrome tan polièdrica.

Tot i que la majoria de les infeccions als òrgans es controlen bé, hi ha un subgrup d'infeccions que, ja sigui per la severitat de la pròpia infecció, pel tipus de microorganisme que la genera o per les condicions de salut del pacient poden progressar i afectar altres òrgans. És el que es coneix com sèpsia, una síndrome en la que aquesta infecció inicial s'escampa.

Un dels professionals que més ha treballat en la detecció precoç de la sèpsia és el doctor Juan Carlos Yébenes, cap de l'UCI de l'Hospital de Mataró i coordinador del Codi Sèpsia al Maresme. Defineix aquesta patologia com un "cub de Rubik", on cada color és un d'aquests condicionants que configura la situació final de la infecció en el pacient.

Yébenes parla de la sèpsia com una "epidèmia encoberta", ja que en ser tan polièdrica té una gran incidència malgrat no ser coneguda pel gran públic. Cada vint minuts, assegura, una persona a Catalunya comença una sèpsia. En total es detecten 25.000 casos greus, dels quals acaben amb resultat de mort al voltant d'uns 4.000.

"Aquest problema ha de generar certa alerta en el sector sanitari per intentar millorar la detecció i optimitzar els circuits. Estem fent esforços orientats a valorar la repercussió d'una infecció fora de l'òrgan directament infectat. No parlem tant de pneumònia, infecció d'orina o meningitis, sinó de la seva repercussió global en el pacient", explica el doctor.

En funció de la gravetat de cada cas s'opta per un tipus de recurs o un altre i l'escenari més greu és el col·lapse dels òrgans del sistema cardiovascular, amb una mortalitat que està entre el 40% i el 50%. L'objectiu és reduir considerablement aquests índex i, a nivell general, la mortalitat per sèpsia ja està al voltant del 19%.

A l'Octubre farà un any de la implantació del Codi Sèpsia a Catalunya, que s'ha fet de forma progressiva a les diferents regions sanitàries. Aquelles amb una major implantació i que fam és anys que treballen en l'elaboració d'estratègies organitzatives, com és el cas del Maresme, han vist reduït notablement els ingressos a l'UCI i els casos de mort.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Sèpsia, Yébenes fa una crida a les administracions a continuar invertint en investigació i recursos per continuar millorant aquestes xifres, ja sigui implementant nous processos, com creant grups de recerca individuals vinculats als hospitals i centres de recerca.

Cursa ciclista per recollir fons

En aquest sentit, des de l'Hospital de Mataró s'organitza, des de fa dos anys, una cursa ciclista per recollir fons per a la investigació, la 'Sepsis Challenge'. Està impulsada per metges i esportistes de la comarca i l'any passat va aplegar uns 400 corredors. La segona edició serà el pròxim 16 d'octubre i recorrerà la serralada del Montnegre entre Mataró, La Roca del Vallès, Dosrius i Llinars del Vallès.