Hi pràctiques comunes entre els usuaris de lents de contacte que poden danyar la salut dels ulls. Moltes vegades per desconeixement, desinterès o descuit es desatén l'ús i cura de les lents de contacte, el que suposa un risc per als ulls.

Per gaudir de la comoditat i beneficis de les lents de contacte alhora que es redueix les probabilitats de complicacions, el Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units han editat una guia on expliquen senzills consells per evitar el risc de desenvolupar infeccions greus .

La majoria dels usuaris de lents de contacte no realitzen una higiene adequada amb les seves lents de contacte. Des de l'any 2006, als EUA, ha hagut tres brots de 'Acanthamoeba queratitis' i 'Fusarium queratitis', totes dues malalties són molt greus, fins al punt que en alguns casos pot produir pèrdua de visió.

Aquests brots han cridat l'atenció sobre la lent de contacte d'higiene del portador i la necessitat d'informació constant sobre la manera de portar i cuidar les lents de contacte per ajudar a prevenir aquest tipus d'infeccions.

Hàbits diaris que ha de tenir en compte:

1.- Rentar-se les mans amb aigua i sabó. I, abans de manipular les lents de contacte, eixugar-se bé les mans amb un drap net. No rentar-se les mans amb aigua i sabó abans de tocar les lents de contacte és un factor de risc per complicacions relacionades amb el seu ús, ja que els gèrmens de les mans es transfereixen a les lents de contacte i la caixa de lents.

2.- No dormir amb les lents de contacte si no és que ho prescrigui el seu metge. Dormir amb qualsevol tipus de lents de contacte incrementa de 4 a 5 vegades el risc de contraure una infecció corneal anomenada queratitis microbiana. S'estima que de cada 10.000 persones que dormen durant la nit amb les seves lents de contacte a l'any es produeix entre 18-20 infeccions.

3.- Eviteu dutxar-vos amb les lents de contacte, i, sobretot, has de recordar que abans de nedar o utilitzar una banyera d'hidromassatge és recomanable treure's les lents de contacte. Les lents de contacte augmenten el risc de 'Acanthamoeba queratitis' un tipus greu de la infecció ocular causada per una mena de vida lliure que és trobada comunament en l'aigua.

Cures de les lents:

1.- Mai fregar i esbandir les lents de contacte amb saliva, ni barrejar la solució de neteja amb aigua. Cal tenir en compte que la neteja inadequada de lents de contacte augmenta el risc de complicacions.

D'altra banda, fregar lents de contacte amb un dit net i aclarit amb solució desinfectant és la forma més eficaç per eliminar els dipòsits i els microbis en lents de contacte toves. Mentre que esbandir les lents de contacte amb una solució d'usos múltiples i submergint durant la nit sense fregar no és tan eficaç per a l'eliminació de microbis.

2.- No es poden guardar les lents de contacte en aigua. Per la mateixa raó per la qual no és bo dutxar-se, utilitzar hidromassatge, o nedar amb les lents de contacte posades. L'exposició de les lents de contacte amb l'aigua pot augmentar el risc de diferents tipus d'infeccions als ulls.

3.- Recorda reemplaçar les lents de contacte amb la freqüència que recomani seu oftalmòleg. El CDC recorda que si bé els efectes de la no substitució de les lents de contacte amb tanta regularitat com recomanat no s'han examinat completament, els estudis han demostrat que els usuaris de lents de contacte que no es canvien les lents de contacte quan ho necessiten solen tenir més complicacions i molèsties.

Altres cures:

1.- És recomanable fregar i esbandir la caixa de lent de contacte amb la solució de les lents de contacte, mai amb aigua. Un cop neta es buida i s'asseca amb un drap net. A més, és aconsellable reemplaçar la caixa on es guarden les lents de contacte a mínim un cop cada tres mesos.

2. - No és recomanable barrejar solucions de neteja. Utilitza només la solució per a lents de contacte recomanada pel seu metge. A més, és important utilitzar el tipus o marca de solució per a lents de contacte recomanat pel seu proveïdor de cura dels ulls.