Estem al setembre, el mes de la tornada a la feina, a l'escola i a la rutina, i alguns costums poc saludables ens recorden que no sabem com seure, ni quines són les millors postures per estudiar o per fer la nostra jornada laboral.

Les males postures poden provocar molèsties musculars i d'esquena que dificultin reprendre el ritme després de les vacances i, a més, podem tenir problemes com contractures, mala circulació o tendinitis, entre d'altres.

L'aplicació d'uns simples consells permetrà la prevenció de patologies que produeixen malestar i dolor i es poden estendre en el temps, perquè "el sistema locomotor es veu perjudicat si no adoptem les postures adequades a l'hora de fer la rutina diària", ha afirmat el fisioterapeuta Rubén Lago.

Recomanacions per a una bona postura

Per contrarestar els efectes de passar vuit hores al dia asseguts, cal cuidar l'esquena i la postura i, en el cas de patologies més greus, com les derivades de l'escoliosi o altres problemes posturals, la pràctica d'exercici diari i classes dirigides on es potencia la correcció postural i la salut de l'esquena suposaran una millora de la qualitat de la vida.

Per aquesta raó, el fisioterapeuta Rubén Lago ens ha ofert una sèrie de consells per prevenir aquestes patologies:

1.- Fes moviments circulars quan estiguis assegut. Quan estiguis a l'oficina la meitat o més del dia assegut cal prestar atenció als moviments. Els girs han de ser realitzats amb tot el cos, no només amb el coll o el tren superior. A més, és recomanable aixecar-se i caminar alguns metres cada 45 minuts.

2.- Disposició còmoda. Tant per estudiar com per treballar és aconsellable que els objectes que s'utilitzin estiguin més a prop. En el cas d'estar davant de l'ordinador, serà la pantalla la que hagi de orientar-se i inclinar-se, no el nostre coll.

"La disposició del teclat ha de permetre que les espatlles estiguin relaxats i els canells i avantbraços alineats amb el mateix. D'aquesta manera, s'eviten molèsties i es posposa la fatiga", assenyalen.

3.- Seguretat en treballar de peu. Els qui treballen de peu moltes hores seguides tenen un major risc de danyar la seva esquena. Per evitar l'acumulació de contractures i altres dolències serà necessari elevar un peu a un esglaó o similar i canviar de postura tant com es pugui.

A l'hora de transportar pes o objectes voluminosos serà important portar la càrrega el més a prop del pit possible i efectuar la seva càrrega i descàrrega flexionant els genolls.

4.- Pes repartit. L'ideal és portar una motxilla, penjada d'ambdós costats i amb la bossa enganxada a l'esquena. En cas contrari s'ha d'anar canviant de braç de forma periòdica per no forçar l'esquena i provocar lesions.

5.- Enfortir la musculatura. Hi exercicis per desenvolupar la força i el to dels músculs, sobretot els lumbars i abdominals, reduiran els riscos de patir patologies derivades de les males postures. Activitats com nedar o el ioga són molt positives per potenciar una major resistència al dolor i el tràfec diari.

A més d'aplicar tots els consells anteriors, és recomanable utilitzar un calçat adequat i no descuidar les accions més quotidianes com conduir, cuinar o fins i tot dormir, on també influeix la postura que adoptem.