Amb l'arribada de l'estiu són inevitables les alteracions en la rutina que incideixen d'una manera notòria en els més petits de la casa: els horaris, les activitats, els menjars, el clima, l'ambient i, fins i tot, els trasllats de residència. El doctor Manuel Baca, cap de pediatria dels hospitals Quirón Salud de Torrevieja i Múrcia, ofereix una sèrie de consells per fer front amb garanties d'èxit a les alteracions estiuenques.

Quan pugen les temperatures, són freqüents els casos de cop de calor en nens i nadons. Tots sabem que els nadons són molt sensibles als canvis de temperatura, però pocs coneixem la gravetat d'un cop de calor. Per gaudir del bon temps cal prendre precaucions.

És imprescindible mantenir ben hidratat al nen o nena, ja que té una proporció d'aigua més gran que la d'un adult i la sudoració en aquestes dates s'incrementa, fet que dóna lloc a la deshidratació si no es reposen adequadament els líquids perduts. Cal oferir-li aigua de manera periòdica encara que no tingui set.

S'han d'evitar les hores de màxima exposició solar. L'exposició perllongada als raigs del sol produeix nombrosos danys a la pell. Per això és imprescindible no prendre el sol entre les 12 i les 5 de la tarda, ja que d'aquesta manera s'eludeixen els cops de calor i les lesions oculars. Pel que fa al sol, es recomana prendre les següents precaucions:

1. Utilitzar cremes protectores solars mitja hora abans d'exposar-se a la radiació solar i dur una vestimenta adequada que protegeixi la pell dels més petits.

2. Fer servir ulleres de qualitat que impedeixin l'excessiu impacte del sol a la vista.

3. Emprar gorres o barrets que protegeixin el cap.

4. Per no patir cops de calor, cal evitar els banys, jocs i esports a les hores de major insolació.

5. Beure aigua de forma freqüent.

6. Refrescar el cotxe, si ha estat exposat al sol, abans de tornar a conduir-lo.

Extremar la vigilància dels nens en piscines i platges. És molt important mantenir supervisats als petits quan van a piscines o platges, ja que, per desgràcia, es poden ofegar. A més, cal prendre precaucions, com posar-los flotadors i procurar que no es tirin a l'aigua de cap o corrin per la vora de les piques.

Esport, sí, però amb precaució. Per qualsevol tipus d'esport, en l'època estival s'han de triar les primeres hores del matí o les últimes de la tarda, mai les centrals del dia.

Evitar els talls de digestió. Per això no han de banyar-se amb aigua a baixa temperatura just després dels àpats, sobretot si aquestes han estat abundants.

Cuidar l'alimentació dels nens. Aquest és un altre factor a tenir molt en compte. "És important mantenir les racions adequades de fruita i verdura, ja que els aportaran els nutrients adequats i els ions necessaris per evitar la deshidratació", destaca el doctor Baca.

Cal procurar que la roba i el calçat siguin els adequats. Cal tenir cura de la indumentària dels nens en aquesta època: res de colors foscos, ja que absorbeixen la calor. L'ideal és optar per roba clara, lleugera i de materials transpirables.

El calçat ha de ser l'apropiat per a cada situació, és a dir, xancletes a la platja i la piscina perquè el peu estigui airejat i sabatilles tancades que subjecten i protegeixin el peu per al camp.

Atenció a l'otitis. L'otitis és freqüent a l'estiu per l'ambient humit i pels fongs a la pell del conducte auditiu extern. Per prevenir-la no cal introduir res a les orelles, ni tan sols els bastonets, i cal mantenir-les seques.

Compte amb els fongs. A l'estiu es produeixen infeccions per fongs (micosis) a la pell, les ungles i les mucoses. Segons el doctor Baca, "hem de tenir especial cura amb les infeccions vaginals, afavorides per la humitat de la roba interior sintètica, que dificulta la transpiració, i per romandre amb els banyadors mullats durant molt de temps". Algunes d'aquestes infeccions són molt contagioses i es transmeten a les dutxes i piscines.

Finalment, cal prevenir les picades d'insectes, molt freqüents en aquesta època de l'any. Mosquits, vespes i abelles són atrets especialment per la roba de colors vius i els perfums. Per prevenir cal allunyar els nens dels forts olors de menjar i no fer servir perfums en les sortides a l'aire lliure.