Més de 600 piscines a Catalunya participen activament en la campanya 'Mulla't per l'esclerosi múltiple' que enguany se celebra aquest diumenge, 10 de juliol, i que des de fa més de 20 anys impulsa la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM).

Les piscines adherides

El llistat de municipis que col·laboren i la instal·lació on se celebra el Mulla't el trobareu en aquest document.

Milers de ciutadans es mullen i neden metres per solidaritzar-se amb les 7.000 persones que pateixen esclerosi múltiple a Catalunya i prop de 46.000 a l'Estat espanyol.

Des de la Fundació Esclerosi Múltiple aquest any han preparat un material del Mulla't molt singular. Hi ha gorres, samarretes, bosses amb necesser de conjunt i tovalloles. Tot amb un disseny que és la suma de l'esforç de persones amb discapacitat que treballen de forma integrada i normalitzada amb joves estudiants d'escoles de disseny, il·lustradors i directors d'art senior.

Trobareu tots els articles del Mulla't 2016 a les piscines adherides a la campanya i a través del web de la Fundació Esclerosi Múltiple.

L'oli del Mulla't

Durant tot el juliol, comprant una ampolla d'oli OleAurum, elaborat per petits productors catalans units sota la marca Olis de Catalunya, estareu contribuint a la lluita contra l'esclerosi múltiple. Per cada ampolla venuda, Olis de Catalunya cedirà un euro a la Fundació Esclerosi Múltiple. Condis, Bon Preu-Esclat, Caprabo, Sorli Discau, PlusFresc, Carrefour, El Corte Inglés i Valvi són els supermercats on trobareu l'Oli del Mulla't.

Què és l'esclerosi múltiple?

L'esclerosi múltiple és una malaltia neurològica crònica que afecta el sistema nerviós central. Les fibres nervioses estan envoltades i protegides per la mielina, una substància composta per proteïnes i greixos, que facilita la transmissió dels impulsos nerviosos.

L'esclerosi múltiple és una malaltia autoimmunitària. El sistema immunitari, que normalment ens protegeix de les malalties, reacciona contra la mielina del sistema nerviós central. Si la mielina és destruïda o malmesa, la comunicació neuronal es retarda o s'interromp i apareixen els símptomes, que són amplis i variats i que afecten de manera diferent a cada persona. Entre els més comuns hi ha la fatiga, la debilitat, trastorns visuals i problemes d'equilibri, entre d'altres.

L'esclerosi múltiple és la segona causa de discapacitat neurològica en persones d'entre 20 i 40 anys i afecta més a les dones que els homes. Un 70% de les persones amb EM són dones, i el 30%, són homes. Es calcula que a l'Estat espanyol, hi ha 46.000 persones que pateixen esclerosi múltiple, 7.000 a Catalunya.

Es desconeix què origina l'esclerosi múltiple però els investigadors creuen que la causa podria estar relacionada amb la interacció de diferents factors genètics i ambientals. Sí se sap que l'esclerosi múltiple no és contagiosa, ni hereditària ni mortal. La seva evolució és diferent en cada persona i hi ha diferents tipus d'esclerosi múltiple.