El Departament de Salut ha actualitzat el calendari de vacunacions sistemàtiques per als nadons catalans. L´ordre que modifica el calendari ha entrat en vigor aquest dimarts. El nou calendari suposa un reajustament de les dates i de les dosis d'algunes vacunes. Com a novetat s´hi incorporen la del pneumococ i la de la varicel·la a la primera infància. Amb la posada en marxa del nou calendari Catalunya s´avança un any al que farà la resta de l´Estat l´any vinent. Aprofitant la incorporació de les dues noves vacunes s´han integrat d´una sola vegada tots els canvis. Això permet poder aplicar-lo als nascuts a partir del gener d´aquest any. El cost de les vacunes és assumit per la Generalitat.

Així, la vacuna contra el pneumococ s´administrarà als 2, 4 i 11 mesos i la vacuna contra la varicel·la als 15 mesos i als 3 anys. Aquesta última es manté per als nens d´11 a 12 anys si són susceptibles de ser vacunats, és a dir, si no han patit la malaltia o prèviament no n´han estat vacunats.

Pel que fa al reajustament de dates, la vacuna hexavalent, que fins ara s´administrava als 2, 4 i 6 mesos, passa a administrar-se als 2, 4 i 11. Als infants vacunats amb la nova pauta ja no els cal rebre la pentavalent als 18 mesos.

A més, la vacuna DTPa-PI (contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina i injectable contra la poliomielitis) s´administrarà quan els infants que inicien les noves pautes tinguin 6 anys en el moment en que estigui disponible a l´àmbit estatal.

La triple vírica (contra el xarampió, la rubèola i la parotiditis) s'administra als 12 mesos, com fins ara, però la segona dosi queda fixada per als 3 anys d'edat.

Pel que fa a les dosis de la vacuna contra el meningococ C conjugada, que s´administrava als 2, 6 i 15 mesos, ara s´administrarà als 4 i als 12, i es manté la dels 11 a 12 anys. La dosi de la vacuna contra l´hepatitis A, que s´administrava als 12 mesos, ara s´administrarà als 15 mesos.

Pel que fa a la vacuna pentavalent, des de Salut s´indica que desapareix del calendari de vacunacions perquè s´ha observat que amb les tres dosis de l´hexavalent ja no és necessària.

Finalment, un altre dels canvis afecta la vacuna antipneumocòccica 23-valent, que ara s'administra a partir dels 65 anys.

Des de Salut s´informa que cada any s´administren més de 3,2 milions de dosis de vacunes a més d´1,5 milions de persones a Catalunya. Com a la resta de l´Estat, les vacunes a Catalunya no són obligatòries. Les incloses al calendari vacunal s´administren gratuïtament als més de 1.200 centres vacunals.