Nou de cada deu pacients gironins amb hepatitis C que tenen la malaltia més avançada ja reben els nous antivirals. Entre l'any passat i fins a finals de maig, Salut ja ha administrat els medicaments a 791 pacients dels 1.556 diagnosticats fins ara arreu de la demarcació. El tractament s'ha prioritzat amb aquells que tenen més grau de fibrosi (el conegut com a grup F4), tot i que també s'ha estès a la resta. La despesa mitjana per pacient, que assumeix la Regió Sanitària de Girona, se situa al voltant dels 25.000 euros anuals. L'administració dels nous antivirals s'emmarca dins el pla que va redactar el Departament de Salut l'any 2014 per garantir l'accés als medicaments d'aquelles persones afectades per hepatitis C.

Entre 2015 i fins a finals de maig del 2016, gairebé el 90% dels pacients de la Regió Sanitària de Girona diagnosticats d'hepatitis C en la fase més avançada han rebut els tractaments amb els nous antivirals. Aquesta és una de les dades que aquest matí el gerent del Servei Català de la Salut (CatSalut) a Girona, Miquel Carreras, i representants de la Plataforma d'Afectats per l'Hepatitis C han tractat durant la reunió de seguiment sobre la situació a la Regió en relació a l'administració d'aquests tractaments.

Segons subratlla Salut, el percentatge anterior representa gairebé el ple assoliment dels tractaments en els pacients més greus. I és que, com informa el Departament, "en determinats casos els nous medicaments no poden ser administrats per la severitat i les complicacions, que poden fer inviable iniciar el tractament, o bé per refús per part dels pacients".

A juny del 2016, a les comarques gironines ja s'han tractat 791 pacients dels 1.556 diagnosticats fins ara, la majoria d'ells els que tenen la malaltia més avançada. Així, el 89% dels pacients amb la malaltia més avançada -el grup F4-, ja ha rebut el tractament; el 71% dels F3, el 45% dels F2 i el 22% dels F1, que corresponen als que tenen menys grau de fibrosi.

En la primera reunió entre la Regió i l'entitat, al novembre passat, es va informar que s'havien tractat 409 pacients, que corresponien al 35% dels diagnosticats (en aquell moment 1.159). Amb el que portem d'any, la xifra de pacients tractats amb els nous medicaments ja ha crescut fins a 791 malgrat que també s'ha incrementat el nombre de pacients diagnosticats.

Al 2015 la despesa que va suposar per a la Regió l'administració d'aquests medicaments va ser de 15,27 MEUR, amb una mitjana de cost per pacient de 25.242,83 euros. El cost provisional d'aquest 2016 és de 2,22 MEUR.

L'abordatge de la malaltia

El Departament de Salut va redactar l'any 2014 el Pla de Prevenció i Control de l'Hepatitis C a Catalunya, que garanteix l'accés de les persones afectades als tractaments amb els nous antivirals. Aquest accés precoç als tractaments és una de les quatre línies de l'estratègia catalana d'abordatge de tractament de l'hepatitis C.

Els tractaments es duen a terme d'acord amb el criteri clínic (no hi ha cap limitació administrativa per prescriure els nous medicaments) i seguint les recomanacions elaborades pel grup d'experts, que recull el 'Dictamen sobre el tractament de pacients adults amb hepatitis C crònica', publicat l'abril de 2015.

Text