L'Organització Mèdica Col·legial d'Espanya (OMC) ha alertat avui dels possibles perills de comprar llet materna a través d'internet per "les seves deficients garanties de seguretat", ja que no s'assegura "la higiene ni la cadena de fred" i hi ha "risc de transmissió de malalties".

L'OMC ha fet aquest advertiment en un comunicat difós amb motiu de la celebració de l'Assemblea de Presidents de Col·legis Metges d'Espanya aquest cap de setmana a Sant Sebastià, ciutat que el 2016 celebra la seva Capitalitat Europea de la Cultura.

L'alerta de l'OMC està basada en un informe de la seva Comissió Central de Deontologia, en el qual es revela que l'extracció de la llet materna comercialitzada a la xarxa no assegura la seva "higiene", ni la continuïtat de la cadena de fred en el seu transport, ni garanteix "la inexistència de possibles mals hàbits (alcohol o drogues) o dietes poc equilibrades de la mare" donant.

L'estudi, titulat "El negoci de la llet materna per Internet", valora l'alimentació amb llet materna durant els sis primers mesos de la vida dels nens, per "els beneficis i avantatges que comporta tant per a la seva salut com per al seu creixement i desenvolupament, així com el seu efecte protector en infeccions, atòpia (reacció anormal d'hipersensibilitat enfront de diversos al·lèrgens) i efecte positiu en l'evolució cognitiva del nadó".

"Per això -afegeix-, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que, quan no es disposi de llet de la pròpia mare, la millor opció és la pasteuritzada de mares donants seleccionades", cosa que ha donat lloc al naixement de bancs de llet d'aquest tipus que, en el cas d'Espanya, es troben ubicats dins dels hospitals i garanteixen la seva extracció, processament i emmagatzematge "de manera segura".

Per contra, la venda d'aquesta llet per internet que, tot i que "encara no és coneguda" al nostre país és "un fenomen en alça" als Estats Units, "no compta amb les degudes garanties".

En aquest context, l'OMC es fa ressò de les recomanacions de l'Associació Espanyola de Bancs de Llet Materna (AEBLM) que incideix en que el subministrament d'aquest aliment ha de dur-se a terme "únicament sota prescripció facultativa, i es garanteix la traçabilitat de tot el procés d'obtenció, processament, distribució i administració "de la llet.

Per aquests motius, l'Organització Mèdica Col·legial opina que la llet materna ha de ser considerada "com un producte biosanitari el destí natural és la criança dels nounats" i que seria convenient "regular el procés de selecció de donants, obtenció, tractament i distribució per garantir els aspectes sanitaris ".