El Dr. Pere Gascón, actualment Conseller Sènior del Servei d´Oncologia Mèdica, va donar a Figueres una lliçó d'humilitat i generositat sumant una gran passió pel seu treball i un gran sentit de l'humor durant la xerrada en la qual d'una manera senzilla i comprensible va explicar com es desenvolupa un càncer de mama. "El Doctor va desxifrar els diferents diagnòstics que la majoria de les afectades de càncer de mama no acabem d'entendre quan ens donen l'informe mèdic" ha destacat Lídia Albert, presidenta del Grup Iris, entitat encarregada d'organitzar l'acte, divendres passat al Cercle Sport de Figueres.

?"En les seves paraules sempre hi havia missatges d'esperança quan ens anava introduint en els avanços de la medicina, esmentant com càncers molt agressius que anys enrere no tenien cura, avui tenien taxes de supervivència elevadíssimes, explicant-nos com funcionaven aquests tractaments i els seus mecanismes" destaca Albert.

El Doctor Pere Gascón va ser Director del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic de Barcelona. La seva trajectòria professional i acadèmica, passa per una extensa formació científica i clínica a Estats Units, on va treballar en la New York University Medical Center i en els National Institutes of Health de Bethesda. En 1984 s'incorpora al cos facultatiu de la UMD-New Jersey Medical School com a cap de servei d'hematologia-oncologia. I en 1992 obté la categoria de Full Professor, la més alta dins del món acadèmic nord-americà. En 1995 és triat Metge de l'Any de l'Estat de New Jersey per la American College of Physicians. Després d'una estada de 24 anys repleta d'èxits als Estats Units, torna a Espanya posant-se al capdavant del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

?En la seva extensa trajectòria, el Dr. Pere Gascón ha signat més de 160 publicacions per review, a més de múltiples revisions i capítols de llibres. Sent, així mateix, membre de diferents societats científiques, entre elles la prestigiosa Alfa-Omega-Alfa Honor Society, única societat d'honor en el camp de la Medicina als Estats Units.

?Un dels grans avanços de la medicina va ser el desenvolupament de la tècnica de biologia molecular cridada PCR. Gràcies a ella es pot identificar les cèl·lules cancerígenes entre altres coses? o tractaments diana com poden ser els inhibidors de la angiogènesis que bloquegen el creixement de vasos sanguinis nous per als tumors (procés que es diu angiogènesis de tumors). El subministrament de sang és necessari perquè els tumors creixin de grandària ja que conté l'oxigen i nutrients que necessiten els tumors per a un creixement continu, la importància de l'epigenètica i com hi havia màquines de radioteràpia que al moment de l'extirpació d'un tumor servia per radiar la zones afectades en el mateix quiròfan i després tancar l´operació. Això significaria que moltes dones s'estalviarien la radioteràpia diària evitant els desplaçaments innecessaris desprès d'un desgast amb la quimioteràpia aixió com la importància del concepte de cèl·lula mare tumoral que explicaria el perquè els tumors tendeixen a recaure després de ser eliminats.

?La presidenta del Grup Iris conclou: "Ens va donar un missatge esperançador, donant-nos la gran notícia que en uns 4 o 5 anys nous tractaments canviarien les expectatives de supervivència". Finalment es va obrir un torn de preguntes, en el qual el Doctor va contestar d'una manera clara i senzilla a totes les preguntes destacant la importància d'una medicina integrativa, introduint-nos en el món dels fongs com a exemple, la interacció de les emocions i el càncer.