Nou servei del Trueta

Una nova tècnica d'inducció a la hipotèrmia permet tractar asfíxies en nadons acabats de néixer

La UCI pediàtrica ha adquirit un aparell que refreda el cos dels nounats per afavorir que el cervell es recuperi de la manca d'oxigen

20.06.2016 | 16:53
El nou aparell que ha adquirit l´hospital Trueta

L'hospital Josep Trueta ha començat a aplicar una nova tècnica d'inducció a la hipotèrmia per tractar asfíxies en nadons acabats de néixer. La Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtrica ha adquirit un nou aparell que refreda el cos dels nounats de manera controlada, per afavorir que el cervell es recuperi de la manca d'oxigen. El nadó s'embolcalla amb una jaqueta, connectada a un circuit d'aigua, que rebaixa dos o tres graus la seva temperatura corporal (fins als 33 ó 34 ºC). D'aquesta manera, es provoca que el cervell necessiti menys oxigen per treballar i que el nounat es pugui anar recuperant progressivament de l'asfíxia. La hipotèrmia es manté durant unes 72 hores, durant les quals els pares poden estar en contacte permanent amb el seu fill.
L'hospital Josep Trueta ha adquirit un aparell d'inducció a la hipotèrmia per a la UCI neonatal. Es tracta d'un aparell que abaixa fins als 33 ó 34 ºC la temperatura corporal dels nadons que pateixen una asfíxia moderada o severa durant el part, per culpa de la qual el seu cervell ha patit una falta d'oxigen. A través d'una jaqueta que embolcalla el recent nascut, s'activa un circuit d'aigua que rebaixa dos o tres graus la seva temperatura per provocar que el cervell necessiti menys oxigen per treballar, i d'aquesta manera el nounat es pugui anar recuperant progressivament de l'asfíxia.

Aquesta hipotèrmia moderada, monitoritzada i sota un estricte control, es manté unes 72 hores fins que de manera lenta i programada es torna a apujar la temperatura corporal fins als 36 ó 37ºC. Durant tot aquest temps, els pares poden estar en contacte amb el nadó de forma permanent.

Segons concreta l'hospital en un comunicat, "s'ha demostrat que aquesta intervenció terapèutica millora el risc que el recent nascut no tingui lesions cerebrals". I de retruc, precisa el Trueta, "augmenta la possibilitat que sobrevisqui sense discapacitats".

Deu vegades cada any

Els responsables de la UCI pediàtrica calculen que aquest nou recurs tècnic s'utilitzarà unes 10 vegades l'any. Com a centre de referència que és, el Trueta rep els casos més crítics de tota la Regió Sanitària, on es calcula que un de cada mil nadons que neix pateix algun tipus d'asfíxia durant el part, ja sigui lleu, moderada o severa. La inducció a la hipotèrmia està especialment indicada només en els dos darrers casos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema