L'arribada de les altes temperatures porta dificultats per poder realitzar algunes activitats de la vida diària, com per exemple, desplaçar-se o treballar, i, també, pot provocar danys a la salut si no es prenen mesures.

Per això, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha aportat deu consells perquè la calor d'aquest estiu no passi factura a la salut:

1. Atent als grups de risc. Els nadons i els nens petits, la gent gran o els malalts crònics requereixen una especial atenció quan fa calor.

2. La hidratació és fonamental. Beu aigua i líquids sovint. No abusis de les begudes amb cafeïna, ni l'alcohol ni dels refrescos ensucrats.

3. Vigila els teus menjars. Alimenta't bé. Menja sovint i tria plats lleugers que també contribueixin a mantenir-te hidratat. Amanides, fruita, sopes fredes com el gaspatxo, han d'ocupar un lloc preeminent en els teus menús estiuencs.

4. Protegeix-te del sol. Usa crema solar, i repeteix l'aplicació diverses vegades al dia. Amb els nens extrema les precaucions, amb un factor de protecció elevat, evitant que estiguin al sol desrpotegits durant molt de temps. A la platja, la piscina o al parc, no pensis que estàs fora de perill sota el para-sol: aquest deixa passar un terç de la radiació ultraviolada.

Estar en llocs frescos i realitzar esport "amb cap"

5. Millor a l'ombra. Procura romandre en llocs frescos, a l'ombra o climatitzats, evita exposar-te als rigors caniculars quan no sigui necessari.

6. Esport, "amb cap". Molts aprofiten les vacances per dedicar-se a seus esports favorits, però quan fa molta calor cal reduir l'activitat física i evitar realitzar esports a l'aire lliure a les hores centrals del dia.

7. Vestit davant la calor. Usa roba lleugera, folgada, de teixits transpirables. Tria calçat còmode, que deixi "respirar" els teus peus i que no et faci mal.

8. Ull al cotxe. Intenta aconseguir una bona temperatura interior, ja que la calor excessiva provoca somnolència (i els consegüents accidents). Compte amb nens, gent gran o malalts, i també amb les mascotes: el cop de calor pot ser fatal.

9. Farmaciola. Mantingueu les medicines en un lloc fresc, perquè no els afecti la calor. Encara que moltes aguanten perfectament temperatures elevades, altres fàrmacs són especialment sensibles als graus de més. Assabenta't de com conservar-los.

10. Si cal, ves al metge. Davant de símptomes provocats per les altes temperatures i que es prolonguen més d'una hora, ves al metge.