El Departament de Salut ha informat aquest dilluns a la tarda que el nombre de casos d'afectats per enterovirus ha augmentat fins els 73, després que l'últim balanç del dijous passat fos de 60 afectats. A més, els infants hospitalitzats en diversos centres de Catalunya amb afectacions neurològiques agudes ha passat de 17 a 19, i quatre d'aquests estan a la UCI.

Aquest augment, segons els experts, entra dins dels paràmetres normals. "Aquestes variacions o pics són normals; sempre passen en qualsevol brot com ara per exemple el de la grip", explica el cap de servei de pediatria de l´Hospital Vall d´Hebron, Carlos Rodrigo, que recorda que la gran majoria dels casos evolucionen favorablement. El Departament de Salut subratlla que cal ser "prudents i cauts" perquè és prematur fer prediccions sobre l´evolució d´aquest episodi i que tota la xarxa assistencial està treballant de forma coordinada.

D´altra banda, des del passat dimecres 18 de maig, el dia després de fer-se públic el brot, fins aquest diumenge dia 29, s'han comptabilitzat fins a 1.049 trucades sobre enterovirus al telèfon 061 CatSalut Respon. La majoria de consultes es van concentrar els primers dies i han anat a la baixa des de fa una setmana. Així, el dilluns 23 de maig se´n van rebre 121; dimarts 24 van baixar a 67, dimecres 25, la xifra se situava a 45 consultes i dijous a 40; divendres es reduïa fins a 28 i el cap de setmana també van continuar baixant: dissabte fins a 18 i diumenge a 17. Les peticions més habituals són sobre la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d´aquesta tipologia de virus.