El nombre d'afectats pel virus Zika a Catalunya ha pujat fins als 48 després de la detecció de tres nous casos, entre els quals una dona embarassada, segons l'actualització de l'Agència de Salut Pública de Catalunya d'aquest dilluns. Es tracta de 16 homes, 32 dones, de les quals 7 són gestants i d'aquestes una ja va donar a llum. En aquest darrer cas, el part es va dur a terme amb normalitat i es va fer una exploració del nadó normal a les primeres hores. A més, se'n farà un seguiment d'acord amb el protocol per a aquestes casos. Els 48 casos són els comptabilitzats des de l'1 de gener del 2016 i tots ells tenen antecedents d'haver estat a l'Amèrica del Sud i Central a zones on la transmissió del virus és activa.

El virus provoca un quadre lleu amb febre moderada i el pacient pot presenta exantemes per la resta del cos, artritis, concretament en articulacions petites de mans i peus; conjuntivitis, cansament i mal de cap, entre d'altres.

Segons l'Agència de Salut pública, els casos acostumen a resoldre's sense complicacions greus i es calcula que les infeccions asimptomàtiques són freqüents i només un de cada quatre infectats desenvolupa clínica. Fins al 2007, només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia, però en la darrera dècada s'han donat brots en diverses illes del Pacífic fins que al 2015 es va detectar la transmissió en diversos països de l'Amèrica Llatina que s'associa a un increment en el nombre d'alternacions neurològiques en nadons.