El 80 per cent de la població patirà dolor lumbar en algun moment de la seva vida i, encara que les causes d'aquests dolors poden ser malalties degeneratives, traumatismes o cops, en la majoria dels casos provenen de mals hàbits i gestos i postures inadequades.

De fet, segons ha explicat l'expert metge de Laboratoris Cinfa, Eduardo González Zorzano, els problemes d'esquena apareixen tant de forma sobtada com progressiva i poden arribar a provocar un intens dolor, el que fa que sigui una de les principals causes de baixa laboral a Espanya i el problema de salut crònic més freqüent.

"Si bé no es tracta en general d'una malaltia massa greu, pot resultar molt incapacitant i repercutir seriosament en el nostre dia a dia, ja que ens impedeix realitzar les accions més quotidianes. Pot afectar a persones de totes les edats, però és més freqüent entre els 40 i els 59 anys, i es pot tornar crònic en persones grans o amb problemes associats ", ha comentat.

Per tot això, l'expert ha aportat deu claus per cuidar l'esquena:

1. Realitza exercici diari. Camina, fes gimnàstica a la piscina, res d'esquena. També pots dedicar uns minuts al matí a practicar exercicis específics per a les lumbars. En canvi, evita els esports que impliquin un sobreesforç de l'esquena.

2. Presta atenció a la manera en què camines. En molts casos, sense ser-ne conscients, caminem encorbats, carregant el pes de les espatlles cap endavant. És important evitar aquesta tendència, alçant l'esquena i elevant el cap. I no cal abusar de les sabates de taló alt ni de les bosses molt pesades, que carreguen el pes en un únic costat del nostre cos.

3. Tingues cura de l'esquena també mentre dorms. El nostre matalàs ha d'estar en condicions òptimes i no ser ni massa tou ni massa dur. La millor postura és dormir cap amunt, col·locant un coixí sota els genolls i una altra sota les lumbars. Si és incòmode o no és possible, es pot dormir de costat, amb els genolls doblegats i un coixí no massa alt.

4. Vigila el teu pes. Recorda que les persones amb sobrepès pateixen una major tensió en els músculs de l'esquena i, per tant, tenen més predisposició a patir dolors a la zona lumbar. En el cas de dones embarassades, hi ha faixes específiques per alleujar les molèsties.

5. No descuidis la teva postura davant l'ordinador. La part superior de la pantalla haurà d'estar a l'altura dels nostres ulls per evitar haver d'aixecar o inclinar el coll. L'esquena ha de mantenir-se recolzada en el respatller i els peus, a terra. Una bona cadira adaptable en altura i un reposapeus poden ser eines molt útils. També es pot recórrer a un petit coixí a la zona lumbar.

6. Doblega els genolls per agafar pesos. Si has recollir de terra un objecte pesat, no decantis l'esquena. En el seu lloc, flexiona els genolls mantenint l'esquena recta i aixeca't poc a poc, mantenint l'objecte el més enganxat al cos que sigui possible i evitant moviments bruscos. Si aquest tipus de moviments s'han de repetir amb freqüència, pot ser convenient utilitzar una faixa protectora.

7. Fuig dels moviments repetitius. Els gestos que es repeteixen constantment poden arribar a sobrecarregar una zona concreta de la musculatura i fer que ens faci mal. Intenta evitar aquests gestos quan sigui possible i, si estàs obligat o obligada a realitzar-los, presta atenció per tal de dur-los a terme de manera correcta. A més, és fonamental realitzar breus descansos en els quals pots aprofitar per fer estiraments, canviar de postura o caminar una mica.

8. Evita el repòs total al llit. Si ja pateixes mal d'esquena, has d'intentar fer vida normal, sense agafar pesos ni fer moviments que el puguin augmentar, però practicant exercici moderat. La permanència en un llit està recomanada única i excepcionalment al principi, quan el dolor és molt intens, o quan la prescrigui el metge. En tot cas, ha de canviar de postura cada dues hores.

9. La calor, un bon aliat. Ja que el mal d'esquena sol tenir origen muscular, la teràpia tèrmica pot ajudar-te a relaxar la zona. Per a això, pots aplicar-te calor diverses vegades al dia, en sessions de vint minuts, bé sigui amb una manta elèctrica, kits de teràpia tèrmica o bosses d'aigua calenta. Els massatges suaus o l'aplicació d'ultrasons també són recomanables en alguns casos.

10. Consulta al metge o al farmacèutic. Pots preguntar als professionals sanitaris sobre l'ús d'analgèsics i antiinflamatoris per alleujar el dolor i millorar la capacitat funciona de l'esquena, o sobre la possibilitat de prendre relaxants musculars, en el cas que el dolor sigui molt intens i sempre que la seva utilització no superi la setmana.