Salut ha detectat en l'última setmana el Zika en dues dones més que no estan embarassades, segons han confirmat fonts del Departament a l'ACN. En total, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha registrat 41 casos des del mes de gener, en 15 homes i 26 dones, 5 de les quals en estat de gestació. Una d'elles, però, ja va donar a llum a un nadó en bon estat de salut i sense complicacions associades al virus, tot i que se li farà un seguiment específic. En canvi, fa prop d'un mes es van diagnosticar microcefàlia i altres malformacions en el fetus d'una de les afectades. Tal com s'indica a l'actualització de casos d'aquest dilluns, tots són importants, amb antecedents d'haver viatjat a l'Amèrica del Sud i Central, on el virus està més estès, i haver estats picats per un mosquit durant la seva estada.

El Departament de Salut recomana a les dones en estat de gestació o que es vulguin quedar embarassades no viatjar als països amb més presència del Zika. En la mateixa línia, s'aconsella als homes que hagin estat en aquestes zones que usin preservatiu en les seves relacions sexuals en els mesos posteriors al viatge, com a mesura de prevenció, tinguin o no símptomes.

El conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar el passat divendres que calia donar "un missatge de realisme, però calma" davant el virus Zika. En declaracions als mitjans va remarcar que el risc de malformacions fetals es concentra "en aquelles dones que durant l'embaràs han viatjat a un país amb epidèmia". En aquest sentit, va subratllar que "no hi ha transmissió autòctona" a Catalunya i això permet transmetre una idea "de tranquil·litat".

L´ASPCAT recorda que en la majoria d´ocasions, el Zika provoca "un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s´estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap". A més, "acostumen a resoldre´s sense complicacions greus". També indica que "les infeccions asimptomàtiques són freqüents", ja que "s´estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic", tal com s´apunta a l´informe de seguiment del Zika de l´Agència de Salut Pública.

Segons l'ASPCAT, fins al 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia. No obstant, en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina que s´associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques en nadons.