El Departament de Salut ha informat aquest dilluns de dos nous casos de Zika detectats a Catalunya. En concret, dues dones no embarassades amb antecedent d'haver viatjat a l'Amèrica del Sud i Central, on el virus està més estès, i haver patit una picadura de mosquit durant la seva estada. Des de l'1 de gener del 2016, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) té constància de 39 afectats, 15 homes i 24 dones, quatre de les quals en període de gestació, i tots casos importats.

L´ASPCAT recorda que en la majoria d´ocasions, el Zika provoca "un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s´estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap". A més, "acostumen a resoldre´s sense complicacions greus".

També indica que "les infeccions asimptomàtiques són freqüents", ja que "s´estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic", tal com s´apunta a l´informe de seguiment del Zika de l´Agència de Salut Pública. Tot i això, el Departament de Salut recomana a les dones embarassades no viatjar a les zones amb més presència del virus.

Segons l'ASPCAT, fins al 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia. No obstant, en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina que s´associa a un increment en el nombre d'alteracions neurològiques en nadons.

Text