Els experts assenyalen que entre un 25% i un 50% de la població pateix halitosi en algun moment de la seva vida, tot i que cal diferenciar entre aquelles persones que ho noten en algun moment puntual de les que tenen mal alè sever de forma constant. Són molt pocs els que s'atreveixen a parlar d'aquest problema o acudir a un professional per posar-hi remei.

Tot i que el terme mèdic és relativament recent, es tracta d'una de les patologies més antigues i amb major impacte en les relacions socials, tal com informa l'Institut de l'Alè. La consciència de patir mal alè té conseqüències psicològiques, amb manifestacions de comportament visibles com ara cobrir-se la boca al parlar, mantenir una distància interpersonal més gran del normal o evitar les relacions socials.

Des de la Societat Espanyola de Periodòncia (SEPA), recalquen que "encara subsisteixen molts mites i errors" sobre aquest problema, com el buscar les causes a l'estómac quan aquestes es troben en el 90% dels casos a la cavitat bucal.

Per què es produeix el mal alè?

Les principals causes del mal alè resideixen a problemes dentals, ja que la mala olor es deu a la presència de bacteris que s'acumulen a la boca i en la superfície de la llengua. Els bacteris s'encarreguen de descompondre el menjar produint uns compostos volàtils sulfurats (CVS) que causen la mala olor.

Alguns factors que causen el mal alè són:

Higiene bucal incompleta o insuficient

Tabaquisme, cafè, aliments com l'all, la ceba, les anxoves ...

El dejuni i les dietes hipocalòriques, que redueixen la producció de saliva, necessària per eliminar els elements que descomponen el menjar.

La xerostomia, és a dir, la sequedat bucal.

Malalties bucals com la gingivitis, periodontitis, càries, candidiasi oral ...

A més, tot i que el percentatge es redueix, hi ha altres factors no orals que causen l'halitosi i que poden indicar o ser degut a altres malalties: rinitis, sinusitis, malalties gastrointestinals, pulmonars, respiratòries, metabòliques, renals, hormonals ...

Alguns medicaments, presos de forma habitual, també poden causar el mal alè.

Remeis per evitar el mal alè

Hi ha alguns passos senzills, que es poden incorporar com a hàbits en el dia a dia i que milloren notablement el mal alè:

-Fregar-se les dents després de cada àpat. Molts bacteris es combaten raspallant la part posterior de la llengua, les galtes i el paladar.

L'ús de fil dental i netejador de llengua.

Utilitzar una esbandida bucal que no contingui alcohol, ja que en comptes de millorar empitjora l'olor.

-Respirar pel nas i no per la boca.

-Beure molta aigua per tenir la boca hidratada. La saliva ajuda a eliminar les males olors de la boca; és bo consumir aliments rics en fibra com les verdures i les fruites que contribueixen a la seva creació. Mastegar xiclet també ajuda a la producció de saliva, tot i que un cop hagis acabat, el mal alè tornarà.