El laboratori clínic regional que fins ara hi havia a l'hospital Josep Trueta de Girona ha començat a traslladar-se a les noves instal·lacions del parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) on entrarà en funcionament el 23 de maig. L'Institut Català de la Salut preveu que els treballs s'allarguin tres setmanes. Mentrestant, l'activitat es farà a l'actual laboratori de l'hospital Santa Caterina de Salt. "Durant aquest temps, queda totalment assegurada la urgència hospitalària i també les proves urgents i les no demorables a nivell de primària", ha afirmat el cap de servei, Xavier Queralt. Per altra banda, s'ha demanat als Centres d'Atenció Primària que redueixin un 75% les analítiques amb caràcter ordinari durant el temps que duri el trasllat. Això vol dir que de les 1.500 analítiques que el laboratori assumia al dia passaran a ser unes 300. Els sindicats amb representació al Trueta s'han concentrat a l'entrada com a protesta perquè entenen que aquest trasllat comportarà problemes amb el servei i l'atenció als pacients.

Matí de molt moviment de caixes i aparells al laboratori clínic regional de l'Institut Català de la Salut a l'hospital Josep Trueta de Girona. Aquest dimecres ha començat el seu trasllat a les noves instal·lacions del parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès). El nou laboratori, que doblarà l'espai actual, ocupa 1.800 metres quadrats i entrarà en servei el 23 de maig. Es calcula que cada any s'hi faran gairebé sis milions de proves i s'atendran unes 700.000 peticions.

El cap de servei del laboratori clínic territorial de Girona, Xavier Queralt, admetia que és un trasllat "complicat" perquè es tracta de desmuntar tot un laboratori per muntar-lo de nou a un altre indret, com si es tractés d'un "castell" que s'ha d'erigir de nou. Mentre durin aquests treballs, l'activitat es farà des l'antic laboratori de l'hospital Santa Caterina de Salt on s'ha reforçat amb més personal i maquinària fins que les noves instal·lacions entrin en funcionament.

El Trueta, per la seva banda, mantindrà un laboratori amb 15 treballadors per atendre les proves urgents del mateix centre. El personal restant, una setantena, s'ha començat a traslladar al nou laboratori de Salt. Pel que fa al mòdul d'extraccions que el Trueta tenia just al costat del laboratori, serà substituït per un altre que entrarà en servei a partir del 2 de maig al parc hospitalari Martí i Julià.

Des de l'ICS, s'assegura que s'ha treballat per minimitzar al màxim les incidències i es recorda que aquest espai que fins ara ocupava el laboratori del Trueta permetrà ampliar l'àrea d'Urgències podent ocupar el doble d'espai del que hi havia fins ara.

Es reforça el trasllat de mostres entre el Trueta i el Santa Caterina

El laboratori clínic territorial no només cobreix l'activitat de l'ICS Girona (Hospital Josep Trueta com dels 27 equips d'atenció primària), sinó també de l'Institut d'Assistència Sanitària (de l'hospital de Santa Caterina i dels tres equips d'atenció primària) i també de l'hospital de Campdevànol. El 90% de les mostres ja es traslladaven fins al Trueta i a partir d'ara s'enviaran a Salt. Així mateix, s'ha reforçat el trasllat del 10% de les mostres restants -la majoria del Trueta que seran analitzades durant el trasllat al Santa Caterina-, de manera que s'ha passat de 4 viatges diaris a 18. També s'aprofitarà per transportar mostres d'altres serveis com el Banc de Sang i Teixits, Anatomia Patològica o Farmàcia.

Els sindicats alerten que es perdrà qualitat assistencial

Els sindicats que formen part de la junta de personal de l'hospital Josep Trueta mantenen que aquest trasllat és un error, tal com vénen denunciant des de fa temps. Consideren que un hospital de referència com és aquest no es pot quedar sense laboratori clínic i recorden que aquesta "descentralització" és justament el contrari del que s'està fent a Barcelona, "on tot s'està centralitzant als grans hospitals". Segons Núria Estanyol, delegada de Metges de Catalunya, "al Trueta hi ha espai suficient per buscar un lloc adient per al laboratori però falta voluntat".

El mateix opina la portaveu de CCOO del Trueta, Àngels Rodríguez, el sindicat majoritari a aquest hospital. Segons Rodríguez, des de fa més de dos anys que s'han ofert espais alternatius al centre que no s'han tingut en consideració. També ha lamentat que els responsables polítics de la decisió d'aquest trasllat actualment ja no estiguin al càrrec i adverteix que aquest trasllat "sortirà car" i "ho pagaran tots els ciutadans".

I és que tots els sindicats alerten d'una pèrdua de qualitat assistencial i del cost del trasllat de les mostres que fins ara s'analitzaven al Trueta. "El laboratori que es queda per atendre les urgències només permetrà fer analítiques molt bàsiques; molts dels paràmetres que fan falta s'hauran de mirar des de les instal·lacions de Salt", assenyala Rodríguez, que afegeix que això impedirà per exemple que el facultatiu pugui modificar la medicació després de consultar 'in situ' les analítiques. I això, segons diuen, es traduirà amb un major temps d'espera per saber els resultats.

Com a mostra de rebuig al trasllat, els delegats dels diferents sindicats s'han concentrat a dos quarts de tres de la tarda a les portes de l'hospital.