Oncòlegs de l'Hospital del Mar han ampliat i millorat el test genètic que permet detectar les mutacions que provoquen resistència a un tractament farmacològic que s´utilitza de manera freqüent en el càncer de còlon. Aquest test genètic, que ja va ser validat i incorporat a la pràctica clínica l´any 2014, ara s´amplia a noves mutacions, un fet que permet als oncòlegs millorar i personalitzar encara més els tractaments contra aquest tipus de tumors. L´ampliació del test permet detectar entre un 10 i un 15% més de les alteracions que causen la resistència a aquest tractament.

Aquest test genètic va començar recorregut l´any 2012. S´identificava per primera vegada un biomarcador que mostrava com la mutació en un oncogen, el Receptor del Factor de Creixement Epidèrmic (EGFR en les sigles en anglès), era la causa de l´aparició de resistència a un grup de fàrmacs freqüentment usats en càncer colorectal. La solució s´ha incorporat en menys de tres anys a la pràctica clínica i contribueix a personalitzar els tractaments contra el càncer de còlon.

Posteriorment es va incorporar el biomarcador a un panell únic de marcadors per a càncer de colon amb plataformes de detecció d´última generació. "Aquestes plataformes permeten analitzar fàcilment, amb rapidesa i gran sensibilitat, un seguit de mutacions del tumor i, en conseqüència, posar ràpidament a disposició dels metges les dades necessàries per decidir de forma personalitzada el millor tractament per cada pacient", explica Clara Montagut, oncòloga de l'Hospital del Mar.

Montagut ha afegit que amb la incorporació a aquestes plataformes de les noves mutacions recentment identificades s´expliquen "d´un 10 a un 15% addicional" de les resistències desenvolupades pels tumors. "Aquest nou set de mutacions de resistència ens permetrà millorar l'atenció als pacients amb càncer de còlon que estiguin rebent la teràpia anti-EGFR", ha explicat.

L´oncòloga de l´Hospital del Mar ha afegit que la versió en biòpsia líquida de l´assaig, en la qual s´està treballant "de forma activa", permetrà determinar les mutacions en una anàlisi de sang del pacient i saber a temps real com s´està comportant el tumor. S´espera que aquestes biòpsies líquides siguin llançades entre aquest any i el 2017.