Aproximadament el 20% de les persones que són ateses en un servei d'urgències hospitalari els cal un accés venós, és a dir, canalitzar una vena amb un catèter per extreure mostres de sang i per administrar medicaments. Habitualment, aquests catèters es poden introduir amb la tècnica utilitzada de forma convencional, que consisteix a buscar les venes mitjançant la palpació o la visualització. En alguns usuaris, però, existeix una dificultat per canalitzar un catèter venós.

La infermera Laia Salleras, del Servei d'Urgències de la Fundació Salut Empordà (FSE), explica que “aquesta dificultat pot ser causada per motius tan diversos com l'obesitat, els tractaments anteriors amb quimioteràpia, algunes malalties, l'estat de la persona (hipotensió, hipotèrmia...), entre altres. Això pot significar un endarreriment en el tractament i en el diagnòstic, causant molèsties a la persona amb repetides punxades”.

Per resoldre aquest problema, s'està utilitzant una nova tècnica, la cateterització venosa ecoguiada, que apliquen de manera capdavantera alguns hospitals de l'Estat, entre ells el de Figueres. Hi ha estudis que avalen l'ús d'aquesta tècnica i Laia Salleras n'està fent el doctorat, a més n'ha impartit classes a la Universitat de Girona.

Característiques de la tècnica

Assenyala que “aquesta tècnica es pot aplicar a qualsevol pacient que presenti una dificultat de punció. Els que més se'n beneficien són els pacients crònics que són punxats repetidament i que, a vegades, tenen venes difícils de trobar. Val a dir que amb aquesta tècnica, que només utilitzem en pacients adults, els podem oferir una nova possibilitat”.

La infermera de l'FSE explica que “la tècnica de cateterització ecoguiada consisteix en la utilització de l'ecògraf per visualitzar venes profundes de les extremitats superiors. L'ecografia és una tècnica d'imatge que es basa en l'anàlisi dels ultrasons i permet visualitzar imatges internes. Això permet al professional infermer poder accedir a venes que amb la tècnica habitual no es podrien localitzar i tot plegat de forma ràpida i immediata”.

Afegeix que “el mètode utilitzat sempre és exactament el mateix, és a dir, introduir un catèter, però amb l'ajuda de l'ecògraf, que ens diu on són les venes. La molèstia per al malalt és la mateixa que si utilitzéssim la tècnica habitual, però s'estalvia que calgui realitzar diversos intents per trobar la vena i, per tant, evita aquest dolor. No es coneixen efectes secundaris”.

Anualment aquesta tècnica s'utilitza en més d'un centenar de pacients.

Laia Salleras: “L'FSE cada any forma infermeres en aquesta tècnica”

La directora d'Infermeria de l'FSE, Paquita Abulí, considera que “la cateterització ecoguiada és un factor estratègic per a l'entitat, perquè es tracta d'una tècnica més segura i eficaç que evita complicacions i punxades innecessàries als pacients”. Des de l'entitat, “hem de vetllar perquè els professionals tinguin actualitzats els coneixements i estiguin al corrent dels avenços tecnològics i científics. En aquesta línia s'impulsen els cursos de formació interna i es faciliten els materials necessaris, en aquest cas els ecògrafs”.

Els doctors Ramon Sans, Marc Cuxart i Carles Sardà han contribuït a apropar aquesta tècnica a l'entitat i a la formació dels professionals d'infermeria de l'FSE, entre els quals hi havia Laia Salleras. Aquesta també s'ha dedicat a aprofundir en el tema i a formar companys i companyes en la cateterització ecoguiada. Tot va començar el 2012, amb un primer curs i, des d'aleshores, cada any s'han format nous professionals en la caterització.

Salleras assenyala que “de seguida vaig considerar el tema interessant per realitzar el treball de recerca del màster que estava realitzant al Departament d'Infermeria de la Universitat de Girona (UdG). A més, des de l'any 2014 estic realitzant el doctorat sobre el mateix tema amb la UdG. També he tingut la sort de poder col·laborar en algun taller de formació de postgrau de la tècnica amb altres professionals infermers a la Universitat de Girona”.

Salleras afegeix que “els infermers d'urgències que habitualment realitzen aquesta tècnica estan molt satisfets de poder resoldre una situació que sense la utilització de l'ecografia podria representar una mala estona per al pacient. No tots els professionals la realitzen i per això, any rere any, a l'FSE es formen infermers en aquesta matèria. Cal reconèixer l'esforç que realitzen per introduir-se en aquesta tècnica, per avançar a una millor atenció de les persones i, també, l'esforç que han fet els professionals que ens han format”.

Fruit d'aquesta activitat docent, un equip d'infermers de l'FSE ha publicat recentment un article del tema en una revista d'impacte científic. La cita és la següent: Ultrasound-Guided Peripheral Venous Catheterization in Emergency Services. Salleras-Duran L.; Fuentes-Pumarola C.; Bosch-Borras N.; Punset-Font X.; Sampol-Granes F.-X. (2016) Journal of Emergency Nursing.

L'FSE organitza un curs d'accessos vasculars multicèntric

Infermeres de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, de la Clínica Girona i dels centres de Palamós i Vic assistiran al nou curs sobre accessos vasculars que organitza la Fundació Salut Empordà. Una formació que incorpora els avantatges de l'aplicació de l'ecografia en els accessos vasculars i que fa tres anys que utilitza el centre empordanès.

Després de l'èxit de la primera edició, realitzada a Figueres, en aquesta segona convocatòria s'impartiran dues sessions a l'Hospital de Figueres i les altres a l'Hospital Trueta i a la Clínica Girona.

La cap d'Infermeria del Servei de Nefrologia de l'FSE, Alícia Rey, organitzadora del curs explica que “els accessos vasculars, el lloc on punxem per extreure la sang i netejar-la en el dialitzador, són molt importants pels pacients amb insuficiència renal crònica, ja que mantenir-los en òptimes condicions, és a dir, fer passar més sang pel dialitzador, significa disminuir les patologies associades i la mortalitat d'aquests pacients”.

Rey destaca que, “des que hem introduït la utilització de l'ecògraf tant en les puncions complexes, com en el diagnòstic de patologies, els resultats dels accessos vasculars han millorat”.