L'abús de certs medicaments pot ser addictiu. Es poden comprar legalment sota venda receptada però, el seu ús no mèdic suposa un greu problema de salut pública. Els medicaments utilitzats per tractar el dolor, els trastorns de dèficit d'atenció o l'ansietat, s'estan convertint en substàncies addictives per a consumidors de drogues il·legals.

L'abús de certs medicaments de prescripció, entre ells, els opioides, els depressors del sistema nerviós central (SNC) i els estimulants, pot conduir a una varietat d'efectes adversos per a la salut, més enllà de l'addicció. El problema s'aguditza. La veritat és que aquest augment es reflecteix en un major nombre d'admissions a tractaments de desintoxicació, un major nombre de visites a sales d'emergència i un augment de morts per sobredosi.

A Espanya, la gran majoria d'aquests fàrmacs necessiten recepta mèdica per a la seva dispensació. Joan Armengol Richart, membre de Saluspot i farmacèutic, ens explica quins són els medicaments més addictius de venda en farmàcia.

Derivats de l'opi

Són medicaments que alleugen el dolor. Redueixen la intensitat dels senyals de dolor que arriben al cervell i afecten les àrees del cervell que controlen les emocions, el que disminueix els efectes d'un estímul dolorós.

- Morfina: Medicament amb gran poder analgèsic, s'usa per tractar els dolors molt forts i sol usar-se en cirurgies. L'addicció es produeix perquè s'uneix als receptors opiacis del dolor produint un estat de benestar en el pacient. Es necessita recepta i es dispensa en vials intramusculars.

- Fentanilo: També actua sobre els receptors opiacis del dolor i d'aquí el seu gran poder analgèsic. S'usa en el tractament del dolor crònic i normalment s'aplica amb pegats transdèrmics. Es necessita una recepta específica per estupefaents.

- Tramadol: És un analgèsic opiaci. S'usa en comprimits per tractar el dolor però no necessita la recepta específica d'estupefaents, pel que és de més fàcil accés per al pacient.

- Codeïna: És un derivat opiaci però té efecte antitussigen, pel que és útil contra la tos seca. És de fàcil adquisició a les farmàcies en forma de xarop i comprimits, pel que pot haver-hi major nombre de persones amb aquesta addicció. Sol generar restrenyiment.

Grup de les Benzodiazepines

Són coneguts com sedants o tranquil·litzants, són substàncies que poden disminuir l'activitat cerebral. Aquesta propietat fa que siguin útils per al tractament dels trastorns d'ansietat i del son.

- Diazepan: És un ansiolític d'acció prolongada. Va ser el primer del grup amb activitat hipnòtica, anticonvulsivant, sedant i relaxant muscular. Es dispensa en comprimits i es recomana utilitzar-lo com a molt 15 dies.

- Lorazepan: És un ansiolític d'acció curta. Té acció hipnòtica, anticonvulsivant, sedant i relaxant muscular. Es prescriu en comprimits a persones grans.

- Alprazolam: Ansiolític d'acció curta, a diferència dels anteriors aquest posseeix activitat antidepressiva. Tots necessiten recepta mèdica i es presenten en forma de comprimits.

Els estimulants

En aquest cas actuen en el cervell de manera similar a una família clau de neurotransmissors cerebrals anomenats monoamines, que inclouen la norepinefrina i la dopamina. Els estimulants augmenten els efectes d'aquestes substàncies químiques en el cervell.

- Metilfenidat: És un estimulant feble del sistema nerviós central. S'usa per tractar el trastorn d'hiperactivitat amb dèficit d'atenció. S'usa en nens principalment i en forma de comprimits.

- Oximetazolina: És un descongestionant nasal en format inhalador de fàcil adquisició a les farmàcies sense recepta mèdica. No es recomana utilitzar més de 3 dies. Si s'utilitza molts dies pot causar efecte rebot i necessitar-sempre per respirar millor (addicció).

- Cafeïna: Produeix estimulació cardíaca. S'empra en comprimits en combinació amb altres analgèsics produint addicció a aquests preparats. Són preparats de fàcil adquisició a la farmàcia.