El grup de Recerca Translacional en el Càncer a la Infància i l´Adolescència del Vall d´Hebron Institut de Recerca (VHIR), liderat pel doctor Josep Sánchez de Toledo i la doctora Soledad Gallego , ha identificat un microRNA que impedeix el creixement de les cèl·lules resistents a la quimioteràpia en el neuroblastoma, que és un tipus de càncer infantil. La troballa, publicada a la revista científica Oncotarget, estableix els fonaments per al desenvolupament de noves teràpies basades en microRNAs per al tractament d'aquesta malaltia que pateixen majoritàriament nens i nenes de 0 a 4 anys. Segons un comunicat del VHIR, aquesta nova eina terapèutica minimitza l´aparició de mecanismes de resistència al tractament.

En aquest estudi, els investigadors van analitzar en mostres humanes de neuroblastoma els nivells d´expressió dels gens relacionats amb la resistència a la teràpia, i van seleccionar aquells que estaven altament expressats en els tumors més avançats i susceptibles de ser regulats per microRNAs. Segons l´autora principal de l´estudi, la doctora Aroa Soriano, aquesta estratègia va permetre identificar al microRNA-497 com a supressor del creixement tumoral en models cel·lulars i animals. "Hem vist que MiR-497 pot constituir una nova eina terapèutica per al neuroblastoma, atès que regula múltiples gens que estan relacionats amb el cicle cel·lular, la supervivència i la permeabilitat vascular", ha detallat la investigadora.

El laboratori de tumors neuronals, dirigit pel doctor Miguel Segura, desenvolupa les denominades ´teràpies epigenètiques´, basades a alterar l´expressió dels gens sense causar modificacions en la seqüència de l´ADN i, per tant, més segures i amb menys efectes secundaris. En aquest sentit, els microRNAs es presenten com una alternativa terapèutica per la seva capacitat de regular múltiples gens i vies de senyalització, minimitzant l´aparició de mecanismes de resistència al tractament.

El neuroblastoma és un tumor del sistema nerviós simpàtic que es presenta majoritàriament en nens i nenes de 0 a 4 anys. Amb una prevalença de 10,5 casos per cada milió de nens a Europa i els Estats Units, la supervivència és excel·lent en els pacients de baix risc, però està per sota del 50% entre els pacients d´alt risc perquè desenvolupen resistència als tractaments actuals, en la majoria dels casos.