Un total de 692.000 persones d´entre 50 i 69 anys ja han estat convidades a participar al programa de cribratge de còlon a Catalunya. Aquesta xifra suposa el 39% d´aquesta població diana, i es preveu que s´arribi a cobrir el 100% a principis de l´any 2017.

L´aecc-Catalunya contra el Càncer ha estat una de les peces claus per arribar a posar data a la implantació total d´aquest programa que permet diagnosticar el càncer de còlon de manera precoç i tractar-lo en estadis inicials, quan la supervivència és molt més elevada. Aquest tema continua sent una de les prioritats de l´associació ja que, com es recorda en les campanyes de prevenció, es tracta d´una prova que "et pot salvar la vida".

Durant l´últim trimestre 2015 i els primers mesos 2016, el programa de cribratge de còlon s´ha iniciat a totes les comarques de Catalunya on encara no estava implantat. L'extensió s'ha de fer de manera progressiva per evitar la saturació dels laboratoris i les unitats d'endoscòpia i garantir el flux constant d'activitat al llarg dels 2 anys que dura cada ronda. Així, al 2017, tota la població diana haurà estat convidada, com a mínim una vegada, a fer-se la prova.

A Espanya, existeix actualment una situació de desigualtat en la implantació dels programes de cribratge de càncer de còlon. Mentre que hi ha comunitats autònomes que tenen el 100% de la població de risc coberta, com el País Basc, a unes altres, com Madrid, Andalusia o Extremadura, el programa està molt poc desenvolupat i cobreix poc més del 7% d'aquesta població. Això significa que a Espanya, el risc de morir per càncer de còlon depèn del lloc de residència. Davant aquesta situació, la AECC sol·licita a les CCAA que no tenen una cobertura estesa del programa de cribratge, que accelerin els terminis d'implantació, amb la finalitat d'evitar morts i acabar amb una situació de desigualtat i clara injustícia.

Campanya de conscienciació

Tot i la progressiva implantació del programa a Catalunya, encara hi ha molta gent que pertany a la població diana, rep la carta per participar però no ho fa per diferents motius. Per això, l´aecc-Catalunya contra el Càncer, coincidint amb el Dia Mundial per la Prevenció del Càncer de Colòn que es celebra demà 31 de març, ha posat en marxa una campanya de conscienciació que torna a tenir com a protagonista la famosa "caca" de WhatsApp i que té com a lema "Dóna-li veu. Et pot salvar la vida". Amb aquesta campanya es vol animar a la gent que forma part de la població de risc a participar en el programa, fer èmfasi en que la prova és molt senzilla indolora i resoldre tots els dubtes sobre el cribratge i la prevenció d´aquest càncer.