Es diu silibinina i és una substància natural que es troba present als cards que creixen en marges. Ara, per primer cop, investigadors i metges de l'ICO Girona han demostrat que és efectiva per millorar la qualitat i l'esperança de vida de pacients que pateixen càncer de pulmó amb metàstasi cerebral. L'estudi, encapçalat pel doctor Joaquim Bosch, s'ha fet a dos pacients que tenien la malaltia molt avançada, i que gairebé només rebien cures pal·liatives. Administrant-los cinc cops al dia un medicament (que de fet ja es troba en farmàcies per tractar el fetge) s'ha aconseguit reduir fins a un 85% la mida de les metàstasis. Ara, els investigadors de l'ICO busquen recursos per impulsar un assaig clínic que permeti veure si el tractament amb silibinina és eficaç amb altres càncers.

La silibinina s'extreu de les llavors dels cards marians (una planta que popularment es posa dins el grup de les males herbes). És una substància natural que, des de fa segles, s'ha fet servir com a protector hepàtic. De fet, a l'antic Egipte ja s'utilitzava amb els malalts que patien del fetge. I actualment als hospitals es dóna als pacients que s'han intoxicat amb farinera borda (un bolet altament tòxic que, precisament, ataca aquest òrgan).

Ara, a més, la silibinina també permet combatre un determinat càncer i millorar la qualitat i l'esperança de vida dels malalts. Investigadors i metges de l'ICO Girona han descobert que la substància ajuda a reduir metàstasis cerebrals en pacients que pateixen càncer de pulmó. De moment, han fet la prova amb dos malalts, i els resultats han estat "sorprenents", concreta l'oncòleg i responsable de l'estudi, el doctor Joaquim Bosch.

"Administrant-los un suplement oral que conté silibinina, els pacients han reduït les metàstasis cerebrals entre un 70 i un 85%", concreta el metge. Això, de retruc, ha permès que recuperessin determinades funcions que se'ls havien quedat anul·lades, que disminuïssin els seus mals de cap i que també allarguessin l'esperança de vida. Un pacient ja fa un any i mig que segueix el tractament; i l'altre, sis mesos.

En tots dos casos, Bosch concreta que es tractava de malalts amb un càncer de pulmó avançat, a qui pràcticament ja només es feien cures pal·liatives per reduir-los el dolor. "Amb metàstasis cerebrals, els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia no solen donar millores; ara, però, hem demostrat que la silibinina és eficaç", indica l'oncòleg.

L'estudi de l'ICO Girona, de fet, és el primer que demostra l'eficàcia d'aquesta substància natural en humans amb càncer. Va començar a fer-se el 2011 i, dos anys més tard, ja es van publicar els primers resultats positius al laboratori (on es veia la capacitat antitumoral de la silibinina en cèl·lules i ratolins). Ara, per primer cop s'ha fet en pacients.

A més, en aquest cas, els suplements que se'ls han administrat ja es troben al mercat. El nom del fàrmac que conté la silibinina és 'Legacil' i es ven a farmàcies com a protector hepàtic. Segons concreta Joaquim Bosch, cada pacient s'ha de prendre cinc comprimits al dia perquè siguin efectius i el cost del tractament és d'uns 100 euros mensuals.

Assajos clínics

Ara bé, de totes maneres, encara queda camí per recórrer amb aquesta descoberta. L'oncòleg de l'ICO Girona ja avisa que, de moment, la silibinina s'ha demostrat efectiva com a "pal·liatiu", però no com a "curatiu" i que tampoc se sap si és eficaç al 100% amb tots aquells malalts de càncer de pulmó que evolucionin en metàstasis cerebrals (es calcula que això es dóna en el 30% dels casos diagnosticats).

Per això, el proper pas que es vol fer ara és un assaig clínic. D'entrada, per determinar exactament per què la silibinina redueix les metàstasis cerebrals, però no actua per exemple damunt del càncer de pulmó. De fet, el cap de Laboratori de Metabolisme i Càncer de de l'ICO Girona-IDIBGi, Javier Menéndez, explica que aquesta és una de les "preguntes clau" que volen intentar respondre. "Per què al tumor que hi ha al pulmó la resposta de la silibinina és mínima, però en canvi a la metàstasi del cervell no és així", concreta.

A més, des del laboratori també es vol estudiar si aquesta substància natural podria ser eficaç per tractar més tumors. "Creiem que podria tenir aplicacions en metàstasis cerebrals d'altres càncers, com el de mama o el melanoma, i en tumors cerebrals primaris com el glioblastoma multiforme; però tot això cal estudiar-ho", concreta Bosch.

Per dur a terme l'assaig clínic, l'equip de l'ICO Girona també està buscant recursos. L'estudi que ha permès descobrir el potencial antitumoral de la silibinina es va engegar al 2011 gràcies a una ajuda concedida per la fundació Roses contra el Càncer, i es va continuar amb una altra de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica per a grups emergents concedida el 2013. A més, també s'ha comptat amb el suport de la companyia farmacèutica Pfizer.