Molt sovint, i sobretot si ens referim a qüestions de salut, quan es parla de solidaritat o de cooperació, molta gent pensa a ajudar o donar suport a persones o missions en països estrangers, bàsicament de l'anomenat Tercer Món, o quan succeeixen catàstrofes, però resulta que també a tocar de casa són necessaris aquests ajuts. Salut Empordà Cooperació (SEC) és una ONG que es va crear l'any 2009 i que està vinculada a la Fundació Salut Empordà (FSE). Inicialment, aquesta associació va néixer de la inquietud i la sensibilitat per part d'un grup de professionals de l'Hospital de Figueres, però pensant sobretot en l'àmbit internacional.

Al capdavant del SEC, hi figuraven el doctor Ramon Sans i la infermera Pilar Grau, que van dotar l'entitat d'uns estatuts que la configuraven com una ONG i van començar les xerrades i alguns cursos amb l'objectiu d'incardinar-se en algun projecte internacional.

Des del 2012, al capdavant del SEC es troba l'infermer Xavi Punset, supervisor del torn de nit de l'Hospital. Punset, juntament amb la també infermera d'Urgències, Joana Pujolràs, expliquen el nou enfocament. “Tots plegats vàrem constatar que fer una activitat a l'estranger era complicat. Calia disponibilitat, logística i recursos econòmics. Al mateix temps, però, volíem fer alguna cosa solidària i arran de la crisi, amb les conse­güents retallades en l'àmbit sanitari, vam detectar la necessitat d'ajudar en el nostre territori”, expliquen. La mateixa FSE hi va ajudar, va donar un impuls i va dotar l'associació d'un espai físic on trobar-se i començar a treballar.

En aquell moment es va aplicar el copagament sanitari i la llei de dependència es va veure afectada per retallades bastant significatives. “A sobre, s'hi va afegir l'augment de l'atur, l'enviament de gent gran a casa dels fills perquè no podien pagar les residències o fins i tot perquè necessitaven les seves pensions per sobreviure... La situació era que hi havia gent que no podia pagar els medicaments del seu tractament o que necessitava material ortopèdic de suport que no podia comprar. La necessitat era a casa mateix”, expliquen.

Diversos projectes en marxa

A partir d'aquell moment, es posen en marxa dos projectes, un d'ajut a la medicació i l'altre de préstec de material ortopèdic. “En el primer cas, es tracta de facilitar medicació a persones amb pocs recursos econòmics, que no poden seguir un tractament mèdic o resoldre una situació de forma puntual. Es tracta d'usuaris atesos a l'FSE, que prèviament han estat valorats per l'assistent social, Elisabet Vives, que col·labora estretament amb nosaltres”.

Les farmàcies Caterina Manera de Figueres, Burset d'Empuriabrava i Mario Alsina de Castelló d'Empúries són les que col·laboren dispensant els medicaments prèvia presentació d'un val per part de l'usuari.

L'associació, a través de les ajudes que rep i dels fons econòmics que recull, els abona la quantitat, sense marge de benefici del farmacèutic. L'any passat s'hi van acollir sis persones.

Darrerament, en col·laboració amb l'associació de psicòlegs Savia s'ha posat en marxa una iniciativa, en què els seus professionals donen suport en la gestió del dol, tant en adults com en menors. En aquest servei, hi col·labora la psicòloga Isabel Campis.

El préstec de material ortopèdic: el servei més demanat

Caminadors, cadires de rodes, llits articulats, matalassos antiescares, grues elèctriques o crosses són alguns dels materials ortopèdics que l'ONG SEC ofereix als usuaris de l'Hospital de Figueres i als que siguin derivats dels serveis socials de la ciutat o de la comarca. Xavi Punset i Joana Pujolràs recorden que “l'envelliment de la població, l'augment de l'esperança la vida, les malalties degeneratives i oncològiques, fan que neixi el projecte de recollida de material ortopèdic per poder facilitar ajudes tècniques a les persones que ho necessiten i que tenen pocs recursos econòmics”.

Igualment com passa en el cas dels medicaments, per accedir al préstec de material cal una justificació social i de malaltia del cas. “Els materials ens arriben, bàsicament, procedent de donacions, de famílies que ja no els necessiten i ens el fan arribar perquè altres persones els puguin utilitzar. També hem rebut diverses ajudes externes com els 19 llits articulats que ens va fer arribar la Fundació Guttmann a través del Rotary Club Figueres XXI”, expliquen des de la SEC.

L'any passat es van beneficiar d'aquest servei un total de 61 persones i les cadires de rodes i els llits articulats van ser els materials més demanats.

Pel que fa a l'atenció a persones dependents, l'ONG, juntament amb Càrites, ja ha organitzat tres cursets a Figueres amb l'objectiu d'ensenyar a com s'ha de cuidar la gent gran a casa. “Cada cop hi ha més persones que fan de cuidadores a domicili i, en alguns casos, han de menester coneixements bàsics d'higiene, alimentació i altres prestacions que amb aquests cursets es volen pal·liar”, afegeixen. També se'ls lliura un manual en forma de llibret.

Val a dir que juntament amb Punset i Pujolràs col·laboren estretament amb la SEC, Sana Chaer, Inés Coca, Elisabet Vives i Lourdes Reixach, entre altres.

SEC organitza un curs de cooperació

Des del dilluns 7 de març, la SEC organitza un curs d'iniciació a la cooperació sanitària que és obert a tothom i que es desenvoluparà en tres sessions de tarda, a la sala d'actes de l'Hospital de Figueres. Amb la participació d'onze persones amb reconeguda experiència en aquest món, els seus objectius, en paraules de Xavier Punset, coordinador del curs, “són oferir un tast sobre coneixements i habilitats teòriques de la cooperació, incidint especialment en les malalties tropicals”. El curs se celebra els dies 7, 11 i 14 de març.

Entre altres temàtiques, aquesta formació ofereix la possibilitat d'adquirir uns coneixements bàsics sobre els medicaments essencials utilitzats en cooperació, conèixer el funcionament de la salut maternoinfantil en aquests països, la logística de la cooperació i la importància de la gestió de l'aigua i el sanejament en països en vies de desenvolupament.

Punset destaca que, “en qualsevol cas, el més important del curs és despertar les inquietuds i els coneixements dels treballadors de l'FSE i de tots aquells que ens acompanyin, sobre el tema de la cooperació i allò que hi ha al seu voltant. És un tema molt ampli i, per tant, ho podem considerar com a introductori, però esperem que ens sacsegi una mica a tots”. Entre els ponents del curs hi ha Cristina Bosch, professora a la UdG, que ha participat en 13 projectes diferents de l'Àfrica i la seva col·laboració en l'organització del curs ha estat indispensable.