Un de cada quatre trasplantaments renals que es van realitzar durant el 2015 van ser de donant viu, segons ha indicat el Departament de Salut. En total, l'any passat es van dur a terme a Catalunya 647 trasplantaments renals. Catalunya celebra aquest dijous el Dia Mundial del Ronyó liderant el nombre de trasplantaments de donant viu en el conjunt de l'Estat. Mentre a l'estat espanyol els trasplantaments renals de donants vius suposa el 13% de tots els trasplantaments renals, a Catalunya aquesta xifra puja fins al 25%. Globalment, de tots els trasplantaments de ronyó de donant viu de l'estat espanyol, el 41% es fan a Catalunya.

Com cada segon dijous de març, arreu del món se celebra el Dia Mundial del Ronyó, una cita en què enguany les associacions de pacients a Catalunya realitzen durant tota la setmana activitats informatives i de sensibilització a la ciutadania, com xerrades de prevenció i hàbits saludables o la il·luminació de diversos monuments (com ara, avui, la façana del Naixement de la Sagrada Família). En motiu d'aquest dia, la Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), ha volgut agrair els donants, els seus familiars i els professionals per fer possible que el mecanisme de la vida no s'aturi mai.

A Catalunya hi ha 10.000 persones amb un tractament substitutiu renal (TSR). Aproximadament un 45% reben tractament amb diàlisi i un 55% tenen un trasplantament renal funcionant. Durant l'any 2015 es van realitzar 647 trasplantaments renals, 160 dels quals (1 de cada 4) van ser de donant viu, un tipus de donació que explica bona part de l'èxit del nombre total de trasplantaments, que gairebé va arribar al miler l'any passat.

Així, mentre a l'estat espanyol els trasplantaments renals de donants vius suposa el 13% de tots els trasplantaments renals, a Catalunya aquesta xifra puja fins al 25%. Globalment, de tots els trasplantaments de ronyó de donant viu de l'estat espanyol, el 41% es fan a Catalunya. A més, en l'àmbit pediàtric, a Catalunya es van realitzar 20 trasplantaments renals al 2015, 4 dels quals van ser de donant viu.

Més qualitat de vida i més supervivència

En les persones malaltes amb insuficiència renal crònica avançada és imprescindible instaurar un TSR per recuperar la funció del ronyó. En general, el primer pas és la diàlisi, però quan l'estat general del pacient és bo i els avantatges del tractament superen els riscos que comporta qualsevol operació quirúrgica, està indicat practicar un trasplantament de ronyó.

Per a aquestes persones el trasplantament suposa, d'una banda, una millora important pel que fa a qualitat de vida i autonomia, ja que deixen de dependre de la diàlisi. De l'altra, suposa un augment de la supervivència, perquè eviten moltes de les complicacions que apareixen amb la diàlisi a llarg termini.

Segons l'estudi EPIRCE de la Societat Espanyola de Nefrologia, s'estima que l'11% de la població adulta pateix algun grau de malaltia renal crònica, però no tots ells arribaran a necessitar un TSR.