Quan mengem es concentra una gran quantitat de sang a l'estómac, la qual cosa disminueix el reg sanguini al cervell i augmenten les ganes de dormir, és a dir, d'estirar-se una estona a fer una migdiada. Un costum que és saludable sempre que la persona estigui cansada, ho necessiti i dormi un temps determinat.

En aquest punt, la fisioterapeuta, terapeuta ocupacional i acupuntora del Centro de Fisioterapia Henar de Frutos, Henar de Frutos Gamero, ha assegurat que per despertar-se bé de la migdiada cal dormir un màxim de 30 minuts. "Ara bé, a trets generals, per a una recàrrega ràpida d'energia és suficient amb 10 o 20 minuts, per millorar la capacitat cerebral uns 60 minuts i per augmentar la creativitat uns 90 minuts", ha postil·lat.

El descens d'energia, tal com ha recalcat la també membre de Saluspot, ocorre entre les 13.00 i 15.00 hores, i sobre les 14.00 hores hi ha una finestra fisiològica del son (moment de propensió al son marcat pel nostre ritme circadià) en el qual la recuperació d'energies és més important.

Avantatges i desavantatges de la migdiada

Dit això, l'experta ha informat dels avantatges i desavantatges que té la migdiada. Respecte al primer, ha assegurat que millora el rendiment i la digestió, disminueix el risc de patir infarts, millora el benestar global, baixa la hipertensió arterial i l'estrès, i afavoreix el manteniment de les funcions cognitives.

No obstant això, i a causa que en aquestes hores hi sol haver més soroll ambiental i costa més descansar, Frutos Gamero ha avisat que pot aparèixer frustració, dolors de tipus artròsic, artrític, respiratoris o, fins i tot, un estat de confusió pel canvi d'ubicació. "La migdiada només perjudica al somni quan és massa llarga (més d'una hora) i/o massa tardana (propera al son nocturn)", ha explicat per comentar que dormir de cara amunt o de costat facilita l'aparició de certs problemes com els respiratoris (apnea del somni o roncs) i el reflux.

Finalment, i respecte al lloc més aconsellable per dormir la migdiada, la doctora ha recomanat buscar llocs on s'estigui tranquil, amb poca llum i soroll. "Serà més senzill dormir-se al llit, encara que per a molts el seu lloc favorit sigui el sofà. Cadascun que triï el seu, encara que sí es diu que dormir asseguts ajuda al fet que el despertar sigui més fàcil i al fet que no caiguem en un somni massa profund", ha conclòs.