Un treball publicat a la revista 'Nature' indica que l'administració d'un nou tipus de nanopartícules, recobertes amb dianes proteiques, permet reprogramar els limfòcits T que causen les malalties autoimmunes cap a limfòcits T que les regulen i les eliminen. El limfòcit T és la cèl·lula que coordina la resposta immune contra virus i bacteris, però en el cas de les malalties autoimmunes, com la diabetis tipus 1, l'esclerosi múltiple o l'artritis reumatoide, ataca les cèl·lules de l'organisme en lloc de protegir-les. Ara, l'estudi coordinat per Pere Santamaria, de la Universitat de Calgary i l´Institut d´Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps), mostra que es pot revertir la funció.

L'estudi proporciona un nou enfocament per comprendre i tractar les malalties autoimmunes, sense comprometre la immunitat general de l´individu. Els investigadors han descobert un nou mecanisme cel·lular en cadena de regulació de la resposta autoimmune i un nou tipus de fàrmacs que actuen sobre aquest circuit cel·lular. El treball, realitzat en models animals, demostra per primera vegada que els limfòcits T reguladors autoreactius, que protegeixen l´organisme contra malalties autoimmunes concretes, es poden expandir in vivo de forma eficient i reproduïble.

Les malalties autoimmunes, com la diabetis tipus 1, l'esclerosi múltiple o l'artritis reumatoide, són el resultat d´un mal funcionament del sistema immunològic de l´organisme. En aquestes malalties els limfòcits T, les cèl·lules que coordinen la resposta immune contra virus i bacteris, ataquen les cèl·lules del mateix organisme en lloc de protegir-les. Per tractar la malaltia s´han d´eliminar els limfòcits defectuosos, però els fàrmacs actuals no tenen mecanismes per distingir-los dels normals. Els medicaments utilitzats per tractar aquestes malalties autoimmunes també suprimeixen la immunitat normal, de manera que deixen el pacient desprotegit davant d'altres malalties.

En el treball que publica la revista 'Nature', els investigadors han descobert que l´administració d´un nou tipus de nanopartícules, recobertes amb dianes proteiques adreçades als limfòcits T que causen les malalties autoimmunes, permeten la seva reprogramació cap a limfòcits T reguladors i l´eliminació selectiva de la malaltia en qüestió. Ho fan a través d´un nou mecanisme cel·lular en cadena que regula la resposta immunològica.

La recerca s´ha dut a terme en models animals de diferents malalties autoimmunes. Mitjançant aquesta aproximació s´han aconseguit restaurar els nivells normals de glucosa en sang en ratolins amb diabetis tipus 1, la funció motora en ratolins amb una malaltia similar a l´esclerosi múltiple i l´estructura i funcionalitat de les articulacions en ratolins amb artritis.