Metges de l'hospital Trueta de Girona han extret una laringe per via bucal, una operació pionera a Catalunya i que només s'ha fet tres vegades a tot el món. Es tracta d'una nova tècnica assistida per tecnologia 3D que permet utilitzar orificis naturals de la pacient i evita la cirurgia oberta. "Així l'agressivitat de la intervenció es minimitza i la recuperació és espectacularment més bona i més ràpida però conservant l'efectivitat", ha explicat el doctor Marc Tobed. La pacient es diu Flora Bernal i té 59 anys. La seva vida farà un gir quan es recuperi de l'operació perquè podrà tornar a menjar per la boca. A més, d'aquí a vuit setmanes li posaran una pròtesis fonatòria que li permetrà parlar de nou.

La vida de la Flora Bernal i la seva família ha fet un gir de 180 graus gràcies a la cirurgia que li han fet a l'hospital Trueta de Girona. "Havíem perdut tota esperança, estem molt contents", ha afirmat, emocionat, el marit de la pacient, Inocente Muñoz. Durant el darrer any i mig, la Flora no ha pogut menjar amb normalitat i s'alimenta amb una sonda. "No podia ni empassar saliva i ara podrà menjar", recalcava Muñoz.

El doctor Marc Tobed, del servei d'otorinolaringologia del Trueta, ha explicat que la Flora Bernal tenia la laringe molt afectada com a conseqüència de la radioteràpia que li van haver d'administrar fa uns anys. Per això, li havien d'extreure la laringe que havia quedat "anquilosada" i no complia amb les seves funcions.

Si no hagués estat per aquesta nova tècnica quirúrgica, li haurien d'haver fet una intervenció molt agressiva, fent una obertura externa al coll. El dia 3 de febrer, assessorats pel metge impulsor d'aquesta tècnica el doctor Mario Fernández, els professionals del Trueta van fer, per primer cop a Catalunya, la laringectomia total per via bucal.

"La cirurgia era un repte per a tot l'equip", ha explicat Tobed. A banda de comptar amb el suport del doctor Fernández, metges especialistes d'altres hospitals de l'Estat van seguir la intervenció des d'una sala de l'hospital Trueta. La nova tècnica consisteix en usar tecnologia 3D i bisturís d'última generació que minimitzen el sagnat del pacient per extreure la laringe sense haver de fer una obertura.

Tornar a menjar i a parlar

"Els avantatges de les tècniques noves de cirurgia per oficis natural és que l'agressivitat de l'acte quirúrgic es minimitza i la recuperació és espectacularment més bona i més ràpida", ha explicat Tobed, que assenyala que sovint hi ha problemes de cicatrització en les laringectomies clàssiques. Així, si l'evolució de la pacient continua així, podrà rebre l'alta d'aquí a cinc dies. En total, haurà estat ingressada uns quinze dies. "Cada intervenció és un món, però amb l'altra operació hauria estat mínim el doble o el triple de dies a l'hospital", ha concretat Tobed.

A banda d'evitar la cirurgia oberta i facilitar la cicatrització de la zona afectada, l'equip del Trueta ha aplicat una tècnica innovadora de tancament de la ferida amb un element en forma de grapa que substitueix la sutura clàssica.

"La Flora passa de tenir una dependència completa per nodrir-se a través d'una sonda a l'estómac a, en breu, poder tornar a menjar per boca, sense limitacions de consistència", ha explicat Tobed. De moment, Flora Bernal no pot parlar i només ha pogut mostrar la seva alegria amb gestos i alguna llàgrima d'emoció que se li escapava. D'aquí a unes vuit setmanes, tornarà al quiròfan perquè li posin una pròtesi fonatòria que li permetrà tornar a parlar.

Al Trueta es fan cada any una quinzena de laringectomies i calculen que un 20% d'aquests pacients es podran beneficiar de la nova tècnica transoral. "Estem gatejant i fent les primeres passes cap a l'abordatge transoral però estem convençuts que és el futur de la cirurgia de cap i coll", ha exposat Tobed.

Fins ara, aquesta intervenció només s'havia fet en tres ocasions als hospitals de Coslada de Madrid i al de Móstoles, de la mà del doctor Mario Fernández. L'equip encarregat de fer l'operació al Trueta han estat els doctors Marc Tobed, Antoni Borés i Jordi Lluansí i també hi van participar Alfred Muñoz del servei d'anestèsia i reanimació i les instrumentalistes Carmina Frigola i Neus Colom.