L'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'Obra Social La Caixa han presentat aquest dimarts un estudi que vol adequar el tractament del càncer a través de perfils genètics dels tumors. Es tracta de crear "una empremta dactilar molecular", tal com ha expressat Manel Esteller, director del programa. En altres paraules, fer una fotografia que permeti identificar "el tendó d'Aquil·les" de cada tumor, segons Esteller, i permeti triar els fàrmacs més eficients. La investigació s'enfocarà inicialment al càncer de còlon, pulmó, pàncrees i cervell amb un centenar de pacients "orfes de tractament", és a dir, que hagin rebut quimioteràpia i ja no responguin a la farmacologia. El projecte es desenvoluparà durant dos anys amb l'objectiu últim de normalitzar-se com a una eina predictiva abans de començar qualsevol tractament oncològic.

La disciplina en què es basa l'estudi per definir els perfils genètics dels tumors s'anomena epigenètica. "La genètica és l'abecedari i l'epigenètica és la ortografia", ha explicat Manel Esteller. Així, la investigació busca donar "sentit al genoma" per poder marcar els gens "que ens haurien de protegir contra el càncer", però "estan callats" a causa de la metilació, una modificació química de l'ADN.

El projecte comptarà amb un finançament de 301.600 euros aportats per l'Obra Social La Caixa i en els assajos clínics també hi participaran l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, el Germans Trias i Pujol de Badalona, el Duran i Reynals de l'Hospitalet de Llobregat, i el Josep Trueta de Girona, a banda de l'Hospital de Bellvitge.

"Donar el tractament adequat al pacient adequat el fa viure més, quatre vegades més", ha sentenciat Manel Esteller. En aquest sentit, el director del programa ha posat com a exemple els casos de càncer de pulmó que reben una medicació "més específica, com una bala teledirigida", en comptes d'emprar "una bola de canó". Tot i això, "el 85% dels casos continua sent tractat amb quimioteràpia massiva", ha afegit. Precisament, la intenció de l'epigenètica és revertir aquesta tendència.

A seu torn, el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró, ha dit que estudis com el que es du a terme amb l'IDIBELL apropen l'objectiu que "la vida dels pacients s'allargui de tal manera que el càncer es converteixi en una malaltia crònica i no tant mortal". Actualment a Catalunya s'estima que es produeixen 33.700 nous casos cada any, 20.000 en homes i 13.700 en dones. A més, anualment hi ha 17.000 morts per càncer a Catalunya, 100.000 a Espanya, i a nivell mundial, 8 milions.