Els donants de medul·la a Catalunya han crescut un 22% en un any en passar dels 29.643 de l'1 de gener del 2015 als 36.037 del 2016. Aquest augment s'emmarca en el Pla Nacional de Donació de Medul·la, que ha assolit els objectius un any abans del previst, amb un total de 207.572 donants en acabar el 2015 a l'estat espanyol. L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va posar en marxa el pla el gener del 2013 amb l'objectiu de duplicar en quatre anys el nombre de donants, fins arribar als 200.000 a finals del 2016. El pla ha registrat un total de 37.617 nous donants el darrer any pels 25.000 marcats com a objectiu i un 50% més del previst (12.617). En els últims tres anys s'ha registrat de mitjana 100 nous donants de medul·la al dia, 3.000 al mes.

El nombre de donants de medul·la va augmentar el 2015 de 169.955 a 207.572 a l'estat espanyol, un increment del 22%. És una de les principals dades que s'ha donat a conèixer aquest dimarts en el balanç del Pla Nacional de Donació de Medul·la, que va ser cofinançat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i les comunitats autònomes. Sanitat ha destinat per al desenvolupament del pla prop de 2,7 milions d'euros en els darrers tres exercicis.

El director de l'ONT, Rafael Matesanz, ha destacat la "gran implicació de la societat espanyola, les associacions de pacients, els professionals de la xarxa de donació de medul·la i la Fundació Carreras". Per a Matesanz, han demostrat una vegada més la capacitat de superació, amb un ritme de creixement mensual que ha superat de llarg les expectatives inicials, en una situació de dificultat econòmica i social.

L'ONT va posar en marxa el pla en col·laboració amb les comunitats autònomes, el Pla Nacional de Medul·la. En el disseny, també hi van participar entitats com el Registre Espanyol de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), les societats científiques implicades i les associacions de pacients.

El president de la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH), José María Moraleda, ha qualificat d'"excel·lents" els resultats del pla i ha afirmat que haver assolit els objectius inicials amb un any d'antelació mostra "la motivació i professionalitat amb què els hematòlegs assumim els reptes per millorar la cura dels pacients".