Un acte tan senzill com acaronar un gos pot servir a les persones que pateixen demències, entre elles Alzheimer “a prendre contacte amb la realitat”, explica la fisioterapeuta Neus Padilla que, des de fa uns mesos, té l’ajuda dels seus dos gossos, rough collie, a l’hora d’estimular, tant a escala cognitiva, física com psicològica els usuaris de l’Associació de Malalts d’Alzheimer (AMA), de Figueres. Cada dos dimecres, la Sue i l’Inox acaparen tota l’atenció. “Els usuaris esperen que vinguin els gossos, els reconeixen, és una festa, i fins i tot ja intenten donar-los menjar sota mà, tenen les seves estratègies” assegura.

En aquest centre, és prioritari acompanyar els tractaments convencionals amb totes aquelles tècniques que puguin motivar el malalt i ajudar-lo a frenar el procés de deteriorament, “per mantenir el màxim de temps possible totes les seves habilitats bàsiques i millorar el seu estat físic i emocional” explica la psicològica Núria Juanola. Per això el programa d’activitats que ofereix és tan ampli com innovador i no hi ha dubte dels beneficis que genera, per exemple la teràpia amb animals.

Després de cada taller, és gratificant veure com els usuaris responen amb una motivació més gran davant la presència dels gossos quan han de realitzar determinats exercicis. Cal recalcar que “aquests animals són una font d’afecte”, diu Padilla. Els pacients de seguida creen amb ells un vincle emocional i “això em serveix per treballar aspectes físics i cognitius dels pacients”. Els usuaris s’expressen i relacionen amb més facilitat. “Les gossetes em transmeten seguretat, i elles no em jutgen ni em miren diferent, per les meves pèrdues de memòria” recalca un d’ells. A més, “aquells pacients que han tingut animals reviuen esdeveniments personals, a partir dels quals es poden rescatar episodis de la memòria, els ajuden a reconèixer la seva identitat que és el que acaben perdent amb la malaltia”, remarca Padilla, sobretot en els casos on l’estadi de la malaltia és avançat.

La il·lusió de premiar-los

L’estímul dels gossos s’aprofita per treballar la coordinació, l’equilibri, la lateralitat: “El simple fet de posar-li la corretja al gos ja és un treball afegit”. Ajuden a millorar la psicomotricitat, aspectes com la marxa, l’equilibri i també a escala sensorial el tacte, les sensacions i els usuaris s’expressen d’una forma més càlida: “Riuen, s’ho passen bé i gaudeixen quan és el moment de premiar els gossos per l’esforç que han realitzat”. Amb la Suen i l’Inox el contacte físic és quasi instantani i no es produeix rebuig.

Padilla explica que no és tan important la raça dels animals, però sí que és bàsic treballar amb ells des que són cadells amb la finalitat de socialitzar-los i aconseguir que a l’hora d’interactuar amb els pacients “hagin après a tolerar situacions estressants” assenyala la coordinadora de l’activitat amb gossos, que ha rebut formació específica per assistir els pacients amb animals.

Ja fa anys que la teràpia amb gossos es treballa amb èxit en geriatries, centres residencials, també amb discapacitats i nens amb paràlisi cerebral.“En associacions de malats d’Alzheimer, com la nostra, estem fent un treball pioner” recalca la directora del centre, Teresa Figueras, que es mostra satisfeta dels resultats. I és que el programa d’estimulació Cog­nitiva de l’AMA s’ha anat ampliant any rere any. “És un programa dinàmic i en contínua revisió que es va adaptant a les necessitats reals dels nostres usuaris per mantenir i estimular les capacitats cognitives, i també per incrementar-ne l’autonomia i millorar la qualitat de vida dels pacients”.

Un ampli programa de teràpies i activitats

L’Associació de Malalts d’Alzheimer de Figueres compta amb una trajectòria de 19 anys elaborant projectes d’atenció a malalts d’Alzheimer i els seus familiars. El programa d’estimulació Cog­nitiva de l’AMA s’ha anat ampliant any rere any. “És un programa dinàmic en el qual es van incorporant diferents teràpies d’intervenció en què es valoren les capacitats reals del malalt en les activitats de la vida diària, les alteracions psicològiques, del comportament, la motivació, la història de vida de l’usuari, els seus interessos, aficions, professió..., per tal de dur a terme una intervenció terapèutica el més personalitzada possible” explica la psicòloga Núria Juanola.

L’objectiu de totes aquestes intervencions és estimular les capacitats cognitives del pacient, evitar que desconnecti amb l’entorn, aportar-li seguretat i finalment millorar la seva qualitat de vida.

Dins de les teràpies que es porten a terme al Centre, s’hi troben: la Teràpia d’orientació a la realitat; el Programa d’estimulació i activació cognitiva; El taller d’estimulació sensorial; El taller de càlcul i reconeixement numèric; El taller de llenguatge i comunicació; El taller de memòria; El taller de reminiscències; El taller de funcions executives; Els tallers de psicomotricitat i fisioteràpia; Les activitats ocupacionals i de la vida diària; La musicoteràpia, els jocs de ritme, els tallers de relaxació i d’estimulació sensorial, l’expressió corporal i mímica, i activitats socials com ara dinàmiques i jocs socials; Els tallers d’informàtica; El racó dels records o el taller amb animals, a càrrec d’un ampli equip de professionals, en contínua formació.