Qui no suat alguna vegada després d'accelerar el pas per no perdre el metro o l'autobús, o pels nervis causats per una situació tensa, d'incertesa o, fins i tot, amorosa. El que per a molts és una cosa excepcional, a aproximadament un 3% de la població mundial li passa de forma recurrent perquè pateix el que es coneix com hiperhidrosi o sudoració excessiva.

Aquest trastorn pel qual una persona sua excessivament sense cap relació amb l'activitat física, la temperatura ambient o l'estat d'ànim, pot ocórrer a tot el cos o en algunes parts específiques com són la cara, les aixelles, les mans, els engonals i els peus.

Encara que no sol provocar greus problemes de salut, suposa un deteriorament de la qualitat de vida dels qui la pateixen, ja que pot afectar en el seu àmbit laboral o social, a més de limitar la seva forma de vestir perquè la suor passi desapercebuda.

Donar la mà o haver de portar sempre una muda de recanvi són exemples de situacions que han de superar les persones que pateixen aquest problema, i que els condicionen a l'hora d'interactuar amb altres persones. A més, la por, la vergonya o el rebuig social poden arribar a provocar-los estrès i ansietat.

Tant és així que, aquestes persones arriben a planificar la seva jornada, per preveure els seus moviments durant el dia i evitar llocs molt concorreguts que els facin suar de manera excessiva.

Mantenir a ratlla la suor

De fet, un estudi de la Clínica Liberty de Barcelona, que ofereix tractament que permet reduir la sudoració fins a un 90%, mostra que el 63 per cent dels homes que suen en excés no deixen de pensar en el seu problema i la seva major preocupació és projectar una imatge negativa en el seu entorn laboral.

A més, entre les dones afectades un 58% reconeix que suar en públic és pitjor que patir obesitat i un 47% ho considera més vergonyós que tenir acne.

Per tal de controlar les incòmodes situacions provocades per la suor, la dermatòloga i especialista en hiperhidrosi de la Clínica Liberty, Marta Alegre, proporciona uns consells útils per mantenir a ratlla l'excés de suor:

1- Higiene i ús de d'antitranspirantes

Mantenir una bona higiene corporal és el primer pas per evitar la mala olor. Si transpires molt, hauràs de realitzar a la zona almenys dues rentades diàries amb aigua i sabó. Però, no t'oblidis d'aclarir bé la zona, ja que moltes vegades la pudor pot venir de les restes de sabó o de desodorant.

Després de dutxar-te opta per antitranspirants d'ús tòpic. El desodorant no és suficient, ja que només emmascara l'olor, mentre que els antitranspirants frenen l'activitat de les glàndules sudorípares.

2- Roba i calçat transpirable

Encara que no solucionen el problema, les peces que triem poden ajudar a suportar la incomoditat de suar en excés. Les fibres naturals encara que poden ser fresques, absorbeixen la suor i romanen humides. No obstant això, algunes fibres sintètiques menys fresques repel·leixen la suor i es mantenen eixutes. De totes maneres, les peces d'elastà i altres materials sintètics l'únic que fan és agreujar el problema.

Per això, és millor optar per roba i calçat transpirable que no siguin "al cos", sinó que permetin la respiració dels porus. Quant als colors, evita els colors molt foscos, són preferibles els blancs o els tons pastel.

3- Alimentació adequada

Les rutines d'alimentació també poden afectar la sudoració, per aquest motiu, les persones amb hiperhidrosi han de mantenir uns hàbits d'alimentació saludables. Alegre aconsella evitar el consum d'alcohol, cafè, te, tabac, aliments picants i dolços.

A més, cal evitar uns aliments concrets. Per exemple, les verdures de la família de les cols, com la coliflor, cols de Brussel·les o cols de cabdell, són aliments molt sans i rics en vitamines, però també contenen sofre que produeix sudoració amb olor i, per tant, no es recomanen a persones que pateixen hiperhidrosi.

D'altra banda, les persones que pateixen hiperhidrosi haurien d'assegurar-se d'incloure en la seva dieta aliments rics en vitamina C, perquè ajuda amb l'absorció de ferro, que es pot perdre a causa de la sudoració excessiva.

4- Hidratació

Beure aigua i mantenir-se hidratat és molt important, perquè així es refresca el cos i es sua menys, tot i la creença contrària que com més líquid tingui en el cos, més alta serà la transpiració.

A més, beure molta aigua no només afavoreix la hidratació i la regulació de la temperatura corporal, sinó també beneficiarà a conservar la bellesa de la teva pell, el cabell i les ungles, eliminar toxines, prevenir la retenció de líquids i, fins i tot, ajuda en els processos crema greixos que realitza el cos humà.

5- Reduir l'estrès i tenir una actitud positiva

És molt important tenir una mentalitat positiva per evitar situacions d'estrès innecessàries. Les persones amb problemes de suar en excés solen sentir frustració i ràbia. No obstant això, aquestes emocions negatives no ajuden a sentir-se millor, només empitjoren la situació i fan suar més.

Per això, cal estar conscient del que passa, acceptar el problema i reforçar la ment amb pensaments positius que generen tranquil·litat i que ajudaran a treure-li importància a la suor i mala olor.