L'Hospital Josep Trueta de Girona ha posat en marxa aquest gener un equip de guàrdia de radiologia vascular intervencionista, destinada a tractaments urgents per aturar hemorràgies agudes d'origen divers. Es tracta d'un procediment terapèutic poc invasiu que realitzen especialistes qui, guiats per imatges, tracten hemorràgies internes. És una especialitat que gestiona l'Institut Diagnòstic per la Imatge de l'hospital Trueta i els principals casos que reben son hemorràgies agudes produïdes per accidents, hemorràgies de persones que han passat pel quiròfan o espontànies. Fins aquest mes de gener, aquesta unitat només estava operativa els matins, de dilluns a divendres. Fora d'aquest tram horari, els pacients que patien hemorràgies havien de ser traslladats a altres hospitals de Barcelona. A partir d'ara, amb l'equip de guàrdia, s'amplia la cobertura fins a les vuit del vespre i també caps de setmana i festius.

Des de l'Institut Català de la Salut (ICS) preveuen que una seixantena de malalts puguin beneficiar-se d'aquest tractament precoç que a partir d'ara atendrà pacients durant les tardes - fins a les vuit del vespre- caps de setmana i festius. No obstant això, continuarà tancat durant la nit i els possibles pacients que hi hagin durant aquestes hores seran derivats d'urgència cap a Barcelona.

Durant aquesta primera setmana de funcionament de l'equip de guàrdia, ja s'han realitzat tres procediments urgents per tractar una hemoptisi - una hemorràgia a l'aparell respiratori-, una hemorràgia uterina i una hemorràgia renal en un malalt amb politraumatismes. En tots els casos es va fer de manera urgent. Amb aquesta ampliació de l'horari de treball de la unitat, els pacients no van haver de ser operats o traslladats a un altre centre.