Un projecte de recerca sobre el tractament de la leucèmia aguda presentat pel grup d'Hematologia de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi) ha guanyat la primera beca Oncotrail-Fundació Oncolliga de Girona, dotada amb 25.000 euros. El projecte, dirigit pel doctor David Gallardo, és un dels cinc que es van presentar a la convocatòria d'aquest ajut a la investigació, que es finança en part gràcies als diners recaptats amb la cursa solidària Oncotrail. L'objectiu de l'equip investigador que ha guanyat la beca és identificar els pacients amb un alt risc de recaiguda per poder oferir-los un tractament personalitzat. L'estudi durarà dos anys i es basarà en mostres procedents d'uns 200 pacients d'hospitals d'arreu de Catalunya.

El tractament de la leucèmia aguda es fa amb quimioteràpia, moltes vegades seguida d'un tractament de moll d'ós. La supervivència en nens està al voltant d'un 80%, mentre que en els adults no arriba al 50%, essent la majoria de morts per recaiguda de la malaltia o per toxicitat del tractament. L'objectiu de l'estudi premiat amb la beca és precisament identificar quins són els pacients de leucèmia aguda amb alt risc de recaiguda per poder ajustar millor el tractament que reben. "

El tipus de leucèmia que es pateix condiciona una mica la resposta al tractament, però nosaltres creiem que hi ha també condicionants propis de cada persona que poden modular la resposta, i el que volem és identificar-los per poder així obrir la porta a a individualitzar el tractament", explica el doctor Gallardo. L'estudi, que té una durada de dos anys, es farà amb mostres procedents d'uns 200 pacients d'hospitals de tota Catalunya.

Ajuda a la investigació

L'Oncotrail és una cursa solidària de 100 quilòmetres, on s'hi participa per equips de sis o vuit persones. La iniciativa la va impulsar l'any 2013 el tresorer de la Fundació Oncolliga Girona, Lluís Comet, amb l'objectiu de recaptar fons per millorar les instal·lacions oncològiques dels centres hospitalaris gironins (sales d'espera, llits, etc.).

Una part de la recaptació es destina també a finançar projectes d'investigació de l'ICO Girona. Així, els 25.000 euros d'aquesta primera beca provenen de la recaptació aconseguida en les últimes dues edicions de la cursa (10.000 euros del 2014 i 15.000 euros del 2015). La convocatòria de la beca es va obrir el passat 27 d'octubre i per presentar-s'hi era condició indispensable que els investigadors fossin professionals de l'ICO Girona i que el projecte tingués una durada de dos anys.

Els cinc projectes que s'hi han presentat han estat avaluats per una comissió de l'Idibgi, que ha tingut en compte els currículums de l'equip investigador i la qualitat dels projectes, així com la seva viabilitat i impacte clínic. A partir d'aquesta avaluació, un jurat format per set persones (dos membres del patronat de la Fundació Oncolliga, tres representants de l'Oncotrail i dos membres del Comitè Tècnic de l'Oncolliga) va decidir el projecte guanyador.