L'ús d'antibiòtics pot disminuir un 60% en pacients amb infeccions respiratòries tractats a l'atenció primària si les decisions es prenen conjuntament entre metge i malalt. Ho confirma un estudi fet amb 400 pacients de diversos punts de l'estat, entre ells Catalunya, durant tres anys. Aquesta estratègia consisteix en prescriure un antibiòtic instruint al pacient per a que el prengui només si els seus símptomes no milloren o empitjoren dies després de la visita mèdica. Les infeccions respiratòries agudes són un dels principals motius de consulta a l´atenció primària i la majoria d´aquestes es resolen per si mateixes. No obstant, bona part dels pacients amb aquest tipus d´infecció reben antibiòtic actualment.

L´estudi, publicat a la revista 'Jama Internal Medicine', confirma que l´ús d´antibiòtics pot disminuir de forma dràstica si el professional de medicina de família consensua amb el pacient la presa de decisions.

Investigadors del grup d´Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris de l´Institut d´Investigació Biomèdica Sant Pau juntament amb professionals d´atenció primària han treballat conjuntament en el disseny i l´execució d´aquest treball, realitzat durant tres anys i amb una mostra de més de 400 pacients de 23 centres d´atenció primària (CAP) de Catalunya, Madrid, el País Basc i Navarra. De Catalunya, els vuit CAP participants estan gestionats per l´ICS: CAP Carles Ribes de Barcelona, CAP Montnegre de Barcelona, CAP Numància de Barcelona, CAP El Maresme de Mataró, CAP Sant Roc de Badalona i CAP Jaume I de Tarragona, CAP Canet de Mar i CAP Maria Bernades de Viladecans.

La prescripció antibiòtica diferida és una estratègia de promoció d´un ús més racional dels antibiòtics en aquests tipus d´infeccions. Mariam de la Poza, metgessa de família del CAP Doctor Carles Ribas i primera signant de l´estudi, explica que "en casos d'incertesa, davant la possibilitat que una infecció respiratòria pugui ser vírica o bacteriana, la prescripció diferida d'antibiòtic pot ser de gran ajuda".

Pablo Alonso, investigador principal de l'estudi del grup d´Epidemiologia Clínica i Serveis Sanitaris, exposa que "es va dur a terme un assaig clínic, aleatoritzat i multicèntric, dissenyat per avaluar l´eficàcia i la seguretat de la prescripció antibiòtica diferida, comparada amb la prescripció antibiòtica immediata i la no prescripció antibiòtica en infeccions com la faringitis aguda, la rinosinusitis o la bronquitis aguda. Les estratègies diferides van presentar una duració clínicament similar amb una reducció del consum d´antibiòtic de més del 60% respecte a la prescripció immediata.

La percepció que els antibiòtics no són realment molt necessaris va ser superior en els pacients que van rebre la prescripció diferida que en la resta de pacients, amb una satisfacció similar. No es van observar diferències entre els grups en el risc de complicacions, efectes adversos o en la necessitat de visites addicionals.