Sempre s'ha dit que una copa de vi al dia és bona per a la salut o que la cervesa engreixa però, què hi ha de cert en tot això? És clar que, més enllà de l'evident diferència de sabor, està demostrat que les dues begudes afecten la salut de manera diferent.

Al llarg de la història nombrosos estudis han demostrat els beneficis del vi negre i de la cervesa. Aquests beneficis provenen dels anomenats polifenols, unes substàncies químiques que es troben en ambdues begudes i que netegen els químics nocius del cos alhora que redueixen inflamacions.

El vi negre té un contingut més alt en polifenols, per tant els seus beneficis són lleugerament majors: ajuda a reduir el risc de malalties cardíaques, combat la diabetis i l'alta pressió arterial, entre d'altres.

La cervesa, per la seva banda, ofereix beneficis més modestos, semblants als del vi blanc. Afavoreix l'aparició del colesterol bo, té un alt contingut en potassi, és font de minerals claus per a la salut òssia i els seus antioxidants naturals retarden l'envelliment.

Abans de decantar-te per una beguda o per una altra, recorda que si vols mantenir-te lluny dels metges el primer que has de fer és beure amb moderació.

Què emborratxa abans?

Mig litre de cervesa i una copa de vi tenen més o menys la mateixa quantitat d'alcohol, de 16 a 24 grams. No obstant això, els seus efectes en la nostra salut són molt diferents.

El tipus de beguda fa que l'alcohol passi al flux sanguini més o menys ràpid, per això encara que prenguis la mateixa quantitat de cervesa o va venir sempre cauràs abans al fosc món de l'embriaguesa amb una d'elles.

Una investigació del Centre Mèdic de la Universitat de Texas Southwestern va demanar a un grup de 15 homes que prenguessin certes begudes en diferents dies, assegurant-se que el contingut d'alcohol de cadascuna fos proporcional al seu pes corporal i que les beguessin a la mateixa velocitat durant 20 minuts.

Com era d'esperar, els licors van entrar al torrent sanguini més ràpidament que la resta de begudes. En segon lloc va ser el vi, que ho va fer 54 minuts després de prendre-ho, i en tercer lloc la cervesa, 62 minuts després.

En conclusió, una copa de vi emborratxa abans que mig litre de cervesa.

Existeix la panxa cervesera?

El mite de la panxa cervesera sembla que és només això, un mite. La cervesa té un 50% més contingut energètic que el vi. No obstant això, les diferències de l'augment de pes entre els consumidors d'ambdues begudes són mínimes.

Els investigadors, després de revisar diversos estudis sobre aquest tema, van concloure que si el vi o la cervesa es consumeixen de forma moderada, la diferència de l'augment de pes és mínima, a banda de no produir-se un guany de pes a curt termini.

No obstant això, el termini màxim en el qual s'havien dut a terme aquests estudis és de només 10 setmanes, per la qual cosa aquesta diferència mínima podria créixer.

Quina ressaca és pitjor?

La mateixa investigació no va arribar a una resposta clara. Els congèneres, les molècules orgàniques tòxiques que confereixen a les begudes el seu color i sabor, són la causa de la temuda ressaca.

Les begudes més fosques tenen una concentració més alta de congèneres i, per tant, els mals decap i nàusees que solen aparèixer l'endemà són pitjors.

En qualsevol cas, aquesta hipòtesi no s'ha pogut confirmar, ja que els efectes de la ressaca del vi i de la cervesa són molt semblants.