Un projecte sobre la detecció de plaques d'ateroma en pacients amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH) ha estat un dels guanyadors de la 3a convocatòria de projectes d'investigació en VIH i hepatitis del programa Gilead Fellowhsip Program 2015. El projecte es desenvoluparà conjuntament estudiant les artèries de pacients de la Unitat de Detecció i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) i de la Unitat VIH de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. L'Institut de Salut Carlos III s'encarrega de la selecció de projectes que, per tercer any consecutiu, la companyia biofarmacèutica Gilead Sciences promou per fomentar el desenvolupament de la investigació assistencial a l'estat espanyol.

El projecte, titulat 'Adventitial Vasa Vasorum and subclinical atheromatosis in HIV infection', utilitzarà una tècnica diagnòstica no invasiva com és l'ecografia arterial amb l'ús de contrast per estudiar el comportament de la malaltia ateromatosa en pacients infectats pel VIH. La investigadora principal del projecte és la Dra. Elvira Fernández, cap de Servei de Nefrologia de l'Arnau de Vilanova i, actualment, directora de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).

El procés de selecció dels projectes ha comptat amb dues etapes. A la primera, experts internacionals seleccionats per l'Institut de Salut Carlos III van fer una avaluació cientificotècnica. A la segona fase, la comissió tècnica d'avaluació es va reunir amb un panell d'experts de les àrees de VIH, hepatitis i hematooncologia, per confeccionar finalment la llista de projectes proposats per al seu finançament. Cada projecte rebrà, com a màxim, 50.000 euros per a la seva execució.