Diagnòstics més precisos

El Trueta incorpora un aparell híbrid pioner a Catalunya

El nou equipament d'última generació permetrà fer unes 4.000 exploracions a l'any

04.12.2015 | 12:06
Un especialista observa les imatges del nou aparell.

L'Institut de Diagnòstic per la Imatge ha instal·lat un nou equipament diagnòstic d'última generació a la Unitat de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona. Es tracta d'un SPECT/TC diagnòstic, un equipament híbrid que integra en un mateix aparell una gammacàmera i un equip de tomografia computada (TC) multitall, dotat de vuit files de detectors. És el primer aparell amb aquestes prestacions que s'instal·la a Catalunya i suposarà un gran avenç en el camp del diagnòstic per la imatge a la Regió Sanitària de Girona, ja que permetrà fer diagnòstics amb més precisió, estalviar proves i escurçar el temps d'espera dels pacients. Entre altres millores, ha permès implementar la tècnica del gangli sentinella en els tumors de cavitat oral que evita la realització de buidaments cervicals. Es preveu que es puguin fer unes 4.000 exploracions a l'any amb aquest aparell.

El nou equipament pot funcionar com una gammacàmera convencional (amb capacitat per fer qualsevol exploració gammagràfica de manera aïllada), com si fos un aparell de TC diagnòstic independent i com un equip híbrid (amb capacitat de realitzar i fusionar ambdues tècniques en una sola exploració). La gammacàmera és un aparell detector capaç de transformar en imatges tridimensionals la informació que ens aporta la distribució corporal d'un isòtop radioactiu administrat prèviament al pacient. La TC emet un feix de raigs X que travessa el pacient, i que permet crear reconstruccions amb imatges tridimensionals d´una gran resolució anatòmica.

El nou equip permet reduir proves i temps de demora, ja que amb una sola sessió es realitza una gammagrafia i una TC. Fins ara, el pacient es feia la gammagrafia i, sovint, aquesta evidenciava la necessitat de fer-li una TC per concretar el diagnòstic, que es retardava unes setmanes més.

L'SPECT/TC serà utilitzat sobretot en el camp de l'oncologia (detecció de tumors i les seves metàstasis), en el camp de la patologia osteoarticular (diagnòstic d'infeccions, artropaties, problemes amb implants metàl·lics, fractures ocultes, etcètera) i en el camp de la cardiologia (per millorar el rendiment diagnòstic dels estudis de perfusió miocardíaca en els pacients amb sospita o diagnòstic de cardiopatia isquèmica).

Menys temps per diagnosticar i nous protocols

Les majors possibilitats diagnòstiques que aporta aquest nou equipament suposaran un impacte important en el maneig dels pacients, que modificarà i millorarà alguns dels actuals protocols i algoritmes diagnòstics de l'hospital. L'arribada d'aquest nou aparell ha permès, per exemple, implementar la tècnica del gangli sentinella en els tumors de cavitat oral, cosa que ha evitat en moltes ocasions la realització de buidaments cervicals innecessaris.

Aquest nou equipament potenciarà el treball en equip d'especialistes de medicina nuclear i d'especialistes de radiologia, que implementaran protocols comuns i analitzaran de manera conjunta les troballes. Això reduirà el nombre d'estudis no concloents, ja que estalviarà proves innecessàries per als pacients i reduirà el temps per arribar al diagnòstic final.

S'estima que el nou equipament realitzarà prop de 4.000 exploracions a l'any i suposarà per a l'Institut de Diagnòstic per la Imatge una inversió de 1,068.916 milions d'euros per als propers 6 anys.

És el primer equipament amb aquestes prestacions que s'instal·la a Catalunya i suposarà un gran avenç en el camp del diagnòstic per la imatge a la Regió Sanitària de Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema