La taxa de mortalitat per càncer de mama s'ha reduït gairebé un 10% des del 2010. Ho recull el balanç del Pla de Salut 2011-2015, que s'ha presentat aquest divendres a Sitges en el marc d'una jornada professional. És una de les fites assolides abans del termini previst pel Departament de Salut, ja que l'objectiu era aconseguir aquesta reducció en mortalitat de càncer de mama l'any 2020. Per contra, el conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, ha situat el sedentarisme, l'obesitat i el suïcidi com a àmbits pendents de reconduir, amb la voluntat de reduir-ne les taxes durant els propers cinc anys. D'altra banda, el balanç de treball de Salut també indica que l'esperança de vida dels catalans ha augmentat gairebé un any, fins els 83,2.

El motiu de la 5a jornada del Pla de Salut celebrada a Sitges era avaluar l'evolució de la trentena d'objectius fixats pel Departament de cara a l'any 2020, concretats en dos Plans, que aborden els períodes 2011-2015 i 2016-2020. En el cas de la taxa de mortalitat per càncer de mama, el Departament va marcar l'horitzó 2020 com a termini per assolir una reducció del 10%, però ha assegurat que avui en dia ja s'hi ha arribat.

Altres objectius aconseguits abans del 2020 són: la reducció d'un 5% la taxa de mortalitat per càncer colorectal i disminuir un 15% tant la taxa de mortalitat per ictus com la taxa de mortalitat de les malalties del cor. Al mateix temps, segons les dades del Departament, també s'ha aconseguit abans del previst reduir per sota del 28% el consum de tabac. El conseller de Salut en funcions, Boi Ruiz, ha destacat que s'hagin assolit anticipadament diversos objectius "malgrat les circumstàncies i les repercussions de la crisi econòmica".

De cara als cinc anys que resten per endavant -que es concreten en un nou document-, Ruiz ha afirmat que "el que més preocupa" és millorar els resultats en sedentarisme, obesitat i en reduir el creixement dels casos de suïcidi. També s'ha mostrat optimista a l'hora de desitjar que es produeixi una reducció de les llistes d'espera, si bé ha matisat que "hi ha objectius que obeeixen a polítiques sanitàries i, d'altres, a econòmiques".

Al mateix temps, des d'ara i fins el 2020, Ruiz ha anticipat que els projectes que desplegarà la Conselleria de Salut "aniran molt lligats a polítiques d'altres departaments", i ha posat com exemple l'educació. Així, el conseller en funcions ha assegurat que s'incrementaran els esforços per fomentar conductes correctes de salut entre els escolars: "a l'escola no només hem de fer formació biològica, anatòmica i fisiològica del cos humà, sinó que hem de fer salut i explicar hàbits saludables", ha conclòs.