Edgar Tarrés ha fet una xerrada de presentació, a la Fundació Roses contra el Càncer de Roses, sobre el servei gratuït de sonoteràpia per a malalts de càncer, que començarà a oferir a partir de l'1 de desembre. El so, com explica ell mateix, té un gran poder per equilibrar els centres energètics del nostre cos i canviar els nostres estats d'ansietat i estrès cap a un estat de pau, relaxació i serenitat. Eleva la nostra freqüència vibratòria i facilita la sanació i el benestar.

La sonoteràpia per al benestar s'uneix als altres serveis terapèutics complementaris que, des de fa més de dos anys, ofereix la Fundació Roses contra el Càncer, com el reiki, la meditació i la pintura de mandales.

Edgar Tarrés ha donat forma al seu projecte Sonido Alquímico posant en comú dues de les seves passions, el so i la comunicació. El so del gong, dels bols tibetans, del didjeridú i de la pròpia veu comunica, expressa, vibra i arriba al cos, harmonitzant el ser i ajudant a viure millor. En aquesta entrevista, explica quins són els efectes de la teràpia de so i, fins i tot, com pot beneficiar en la salut de les persones.

De quina forma pot beneficiar la salut d'una persona el so?

El so té moltes aplicacions. Jo utilitzo el so per fer que la vida de les persones sigui millor, per al seu benestar. El so és harmonia i nosaltres som vibració.

Com s'aconsegueix?

Hem de partir de la premissa que el nostre ésser produeix vibració, som àtoms, som molècules. Quan una part del nostre cos o un òrgan no funciona bé, el so harmonitza qualsevol disfunció. Això ho podem fer amb uns instruments que tenen una vibració adequada.

Quins instruments utilitza?

Els bols tibetans; els gongs; el didjeridú, que és un instrument australià, i també és molt important la pròpia veu.

Quines són les característiques d'aquests instruments?

Són instruments que tenen la particularitat de ser molt rics en harmònics, i el seu so ajuda el cos a equilibrar-se i a tornar a l'harmonia.

De quina manera es pot treballar aquesta teràpia amb els malalts de càncer?

Les funcionalitats d'aquesta teràpia són moltes. El que faig són massatges amb els sons dels instruments. Creo vibració al voltant de la persona, en l'ambient i en la pròpia persona. Quan et toca un instrument a prop, la vibració et remou el cos tant per dins com per fora. Al principi, la persona que fa la teràpia pot sentir-se una mica descol·locada, ennuvolada, perquè el seu cos acaba de rebre una estimulació a tots els nivells. Però l'efecte acaba sent molt beneficiós, perquè es reequilibra el cos. A més, el so harmonitza les dues bandes del cervell alhora i això és bo per fomentar la creativitat.

Com es concreten els beneficis?

Els efectes d'aquesta teràpia amb sons són una reducció de l'ansietat, l'eliminació de l'estrès i un restabliment de tot el sistema immunològic. Això és possible perquè el cervell dóna ordres a cada part del cos, a cada òrgan, per vibració. Quan el cervell rep la informació del so, reenvia a cada part del cos allò que necessita. El so és energia, l'energia que el cos necessita.

Cada persona deu ser un món.

Així és. Com a terapeuta, s'ha de tenir molta sensibilitat amb cada persona, perquè cadascuna és diferent. El més importants són els resultats.

Quins resultats es poden produir en un cas de càncer?

S'ha aconseguit curar càncers a través del so. S'han fet experiments que han funcionat. La cèl·lula cancerígena és una cèl·lula malalta, amb una vibració molt baixa. Quan emets una freqüència amb una vibració alta, la cèl·lula, que està molt feble, no ho pot suportar i acaba destruint-se. No es pot generalitzar. No puc dir que aquesta teràpia cura el càncer, però sí que puc dir que hi ha experiències en què s'ha demostrat que s'han curat. També es pot reduir els efectes que provoquen la quimioteràpia o la radioteràpia sobre el cos, reduint-ne el malestar i ajudant a pal·liar el dolor. El so ajuda a reduir la temporalitat d'aquests tractaments mèdics.

Què és el que l'ha portat a desenvolupar aquesta tasca?

Fa més de deu anys que em dedico a això, però sempre ho havia compaginat amb la feina de Comunicació i Màrqueting. Ara, però, m'hi dedico de ple. He iniciat una nova etapa a la meva vida en què, per a mi, el més important és ajudar les persones a viure més bé, a sentir-se més bé, com a terapeuta de so.

Com és la relació que té amb la música?

Sempre ha format part de la meva vida, la música. He tocat en grups. A casa sempre m'havien ensenyat que la música era un hobby, que primer havia d'estudiar i trobar una feina i que la música era secundària. Però he descobert com d'important és per a mi la música, el so, i tot el que pot aportar.

Com s'hi dedica?

A la Fundació Roses contra el Càncer, faig teràpia del so com a voluntari, però a part d'això actualment imparteixo tallers i també sessions individuals. A més, faig clau tonal, perquè funciona i perquè dóna uns molt bons resultats.

Clau tonal?

És molt interessant. A partir de la carta astral, tenim informació de la posició dels planetes quan neixes. Cada planeta té una nota i a partir de la posició dels planetes pots fer música, pots connectar amb la teva essència més profunda. A través de la meditació i d'un treball intern, podem aconseguir que les teves cèl·lules recuperin la informació que tenien en origen. D'aquesta manera podem curar i podem recuperar la nostra harmonia.