La 24a edició de La Marató de TV3, que es farà el proper 13 de desembre, es dedicarà a la diabetis i l'obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya. Des de l'Hospital de Figueres, el doctor Armand Grau, mostra la seva satisfacció per aquest fet. Considera que, 'per una part, gràcies a la generositat i solidaritat dels catalans, repetidament demostrada, moltes investigacions rebran un finançament que els permetrà progressar en els coneixements per tractar millor la malaltia. Per una altra part, la potent força divulgadora i educadora que impliquen tots els actes associats a La Marató exerciran, amb seguretat, una influència positiva en els nostres hàbits, conductes i en la conscienciació davant la malaltia'.

Cal recordar que l'any 1998 La Marató ja es va dedicar a la diabetis. Aquella edició va sensibilitzar la societat i va representar un impuls significatiu en la investigació d'aquesta patologia a Catalunya. Disset anys després, La Marató se centrarà en aquesta malaltia i en l'obesitat amb l'objectiu d'impulsar nous projectes de recerca en biologia cel·lular, teràpies, nous medicaments i tractaments diana que millorin la qualitat de vida de les persones afectades i que, en general, permetin avançar en el seu coneixement des de totes les àrees de recerca.

Prevenir: 'La dieta correcta s'ha d'acompanyar d'una activitat física regular'

Per al doctor Grau, 'es pot prevenir o retardar l'aparició de la diabetis tipus 2. És important mantenir un pes adient, evitant el sobrepès i l'obesitat. Consumir una dieta saludable amb cinc àpats diaris, amb un equilibri entre l'aportació de calories i el consum d'energia, establir un predomini de fruites i hortalisses i reduir tant com sigui possible el consum de sucres d'absorció ràpida i els greixos saturats. La dieta correcta s'ha d'acompanyar d'una activitat física regular, com caminar una hora diària a bon pas'.

Pel que fa als tractaments, el doctor Grau assenyala que 'es basa en el control dels nivells de sucre a la sang i dels factors associats. La diabetis tipus I sempre es tracta amb diverses dosis diàries d'insulina. Es dóna una dosi d'insulina basal (d'acció lenta i perllongada) i abans dels àpats es punxa una insulina que actua ràpidament i que té una acció de curta durada. En el cas de la diabetis tipus 2, es pot començar amb pastilles. Alguns medicaments estimulen la secreció d'insulina pel pàncrees, altres afavoreixen l'efecte de la insulina (fent que sigui més eficaç), disminuint la producció interna de glucosa o facilitant la seva eliminació'.

En qualsevol cas, afegeix que 'tot això ha d'acompanyar-se d'una dieta amb un estricte control de la quantitat dels hidrats de carboni, que han d'estar en cada menjar, i evitar els sucres d'absorció ràpida, com els refrescos amb sucre). El control dels factors associats implica no fumar, limitar l'alcohol, el control dels lípids de la sang (colesterol i triglicèrids) i el control de la tensió arterial, entre altres'.

Quan se li pregunta sobre la possibilitat d'una intervenció quirúrgica, el doctor Armand Grau assenyala que 'a vegades es realitzen trasplantaments de pàncrees en diabètics tipus I que són intervinguts per trasplantar un ronyó perquè tenen insuficiència renal crònica. També s'està desenvolupant la investigació del trasplantament d'illots pancreàtics, que és la part del pàncrees que fabrica la insulina. En la diabetis tipus 2, associada a l'obesitat, s'ha pogut comprovar que la cirurgia bariàtrica de l'obesitat, que utilitza tècniques de derivació que deixen el duodè fora de la circulació de l'aliment, aconsegueix que el pacient mantingui un nivell normal de sucre en sang, sense necessitat de prendre medicació'.