El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis que enguany té com a lema 'Actua avui per canviar el demà'. La celebració, que cada any serveix a professionals i associacions d'afectats per sensibilitzar la població, ve avalada aquest cop pel fet que La Marató 2015 de TV3, que tindrà lloc el 13 de desembre, es dedica a aquesta malaltia i a l'obesitat.

Hem preguntat al doctor Armand Grau, metge de l'Hospital de Figueres, especialista en Medicina Interna, amb dedicació a les malalties endocrinològiques, i doctor en Psicologia de la Salut, si podem qualificar la diabetis com una epidèmia i explica que 'és una malaltia freqüent. Es calcula que l'any passat hi havia en el món uns 380 milions de diabètics, és a dir, més del 8% de la població. A l'Estat espanyol, segons un estudi publicat el 2011, la diabetis tipus 2 (la diabetis de l'adult) afectava quasi el 14% de la població, encara que gairebé la meitat podien ser diabètics encara no diagnosticats'.

Afegeix que 'a més, és una malaltia que mal controlada pot conduir a greus conseqüències.

Els símptomes

El doctor Grau explica que 'els símptomes clàssics de la malaltia, molt evidents en el debut de la diabetis tipus I o diabetis del jove, són l'augment de la quantitat d'orina, perquè el sucre està alt en la sang i es perd per l'orina arrossegant aigua; més set en perdre aigua i pèrdua de pes encara que mengi, perquè el sucre no pot entrar en les cèl·lules i no alimenta. Si es complica amb cetones, ja provoca mal de panxa, vòmits i altres problemes'.

Afegeix que 'la diabetis tipus 2 o de l'adult pot estar durant mesos o anys sense donar símptomes evidents, amb una aparent bona salut i, en canvi, les alteracions del sucre, a vegades acompanyades d'alteracions dels greixos a la sang i de la tensió arterial, poden fer que s'afectin les artèries, els nervis, els ulls i els ­ro­nyons, entre altres òrgans. Quan dóna símptomes i es diagnostica, moltes vegades ja estan presents les complicacions'.

Cal fer una consulta al metge sempre que apareguin símptomes. Per al doctor Grau, 'sense símptomes, s'han de fer controls rutinaris cada tres anys a partir dels 45 anys mesurant la glucèmia. Es recomana que es facin abans i amb més freqüència si estan presents factors de risc, com per exemple l'obesitat, antecedents en familiars propers de diabetis 2 o en el cas de diabetis gestacional, és a dir, el sucre durant l'embaràs. La diabetis tipus I, que afecta nens i joves, normalment apareix abans dels 30 anys. La diabetis tipus 2 es diagnostica habitualment en adults majors de 40 anys, encara que últimament es veuen més casos en joves, també en nens i adolescents'.