Des que es va descobrir la biòpsia líquida per definir les característiques de cada tumor i millorar-ne el diagnòstic i pronòstic, un grup d'investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia van començar-hi a treballar en l'àmbit dels tumors cerebrals. Tanmateix, no obtenien informació perquè els tumors cerebrals no deixaven ADN a la sang i per tant, s'havia de recórrer a la biòpsia tradicional, molt invasiva i sense garantir l'èxit de resultats, per poder definir el tipus de tumor. Ara, han descobert que analitzant el líquid cefaloraquidi, obtingut mitjançant una punció lumbar, es pot caracteritzar el tumor i ajudar a definir tractaments personalitzats tant en càncers primaris com en metàstasis.

L'anomenada medicina personalitzada que cada vegada té més presència en el tractament sobretot, dels càncers i els tumors, tenia un escull quan es parlava de tumors cerebrals. Els metges i investigadors no podien seqüenciar aquest tipus de tumors per caracteritzar-los si no era fent una biòpsia, molt invasiva, i tot i així no tenien l'èxit garantit perquè no són heterogenis i per tant, podien recollir una informació molt parcial de la malaltia. Quan es va començar a fer servir la biòpsia líquida, en sang, un grup d'investigadors del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) van començar-hi a treballar perquè fos útil pels tumors al cervell, però tampoc hi va haver sort. Han descobert que aquest tipus de tumor no deixa l'ADN a la sang i per tant, tampoc es recollia informació nova.

Això no els va fer tirar la tovallola i van seguir investigant fins a trobar la biòpsia líquida que els funcionés. L'acaben de descobrir i aquest dimarts es publica a 'Nature Communications'. El director del grup de recerca d'Expressió Genètica i Càncer del VHIO, Joan Seoane ha explicat a l'ACN que el descobriment té molta importància perquè a través d'una única punció lumbar, molt menys invasiva que la biòpsia habitual, es pot aconseguir líquid cefaloraquidi, el que envolta l'encèfal i la medul·la espinal, on s'hi troba emmagatzemada informació dels tumors generats al cervell.

Seoane destaca que amb aquesta simple punció lumbar es pot detectar quin tipus de càncer té el pacient i per tant, millorar-ne el diagnòstic i també el pronòstic, ja que el tractament millorarà ''com més entenguem el càncer''. En aquest sentit, també destaca que és important en el cas de les metàstasis, perquè fins ara, el segon tumor es tractava com el primer, per exemple, de mama o de pulmó, i amb aquesta descoberta es podrà definir un tractament idoni i específic pel que són malalties diferents.

Amb aquest nou mètode, els pacients amb un tumor al cervell podran accedir a tractaments més eficients i eficaços en funció de les característiques de la seva malalta i per tant, el més segur és que siguin tractaments més curts. A la vegada, la punció lumbar no és una tècnica cara i, a més evitarà una intervenció costosa a nivell econòmic i agressiva pel que suposa la biòpsia convencional. Per aquest motiu, poder actuar a través d'aquesta biòpsia líquida economitzarà el cost dels tractaments per aquests malalts.