Cristina Romero viu a Empuriabrava des fa divuit anys, però porta el seu fill a l´escola de Fortià. Romero és una persona sensible amb les causes solidàries. Per això, quan va veure la quantitat de menjar que es llençava a la brossa al menjador de l´escola va decidir impulsar una campanya al portal Change.org. L´objectiu és aconseguir prou signatures per "canviar la normativa del Departament de Salut" que actualment obliga les empreses de càtering a no conservar el menjar sobrant i tirar-lo a la brossa, per tal d´evitar intoxicacions i garantir-ne la seguretat. En aquests moments, Romero ja ha aconseguit més d'un centenar de signatures. L'adreça és change.org/p/departamento-de-sanidad-la-comida-no-es-basura. La fita de recollir-ne cent mil queda lluny però ara ha fet arribar la iniciativa a totes les Ampes de la comarca i, més tard, ho estendrà al Baix Empordà i Barcelona.

Romero, que és la presidenta de l´Ampa de l´escola i col·labora amb Educo, una ONG de cooperació a favor de la infància i la defensa dels drets dels nens, va tenir fa poc una reunió amb els pares de l´escola, on va sortir el tema de les racions que se serveixen al menjador escolar, ja que hi havia nens que es quedaven amb gana. "La gent del Càtering Vilanova, empresa que té la concessió del menjador, ens van dir que servien la mateixa ració tant a un nen de P-3 com a un nen de 6è i que la resta es llançava", explica Romero. Allò va indignar moltíssim els pares perquè "era un acte injust i insolidari en els temps que corren".

Valorant què es llença a la brossa

Davant aquesta campanya, els responsables del Càtering Vilanova han decidit iniciar un procediment intern per valorar per què és llença, suposadament, tant de menjar a la brossa. Així, en faran un seguiment tot el mes de novembre per prendre, si cal, les mesures correctores.

La direcció de l´escola s´ha manifestat d´acord amb aquesta iniciativa solidària i altres gestions que es facin per temes de necessitat, tot i que matisen que el menjador del centre "es regeix per la normativa actual i un règim intern establert".

La Federació d'Ampes de Catalunya també s'ha manifestat sobre el tema. "No és aquest un problema de canvi normatiu sino de sensibilitat", diu taxatiu Àlex Castillo, president de la Fapac. Castillo assegura que, tot i que la norma és aquesta, sol ser habitual que als nens que es troben en una situació precària se´ls doni el menjar sobrant. "Això no és un mètode pautat però moltes Ampes i empreses que gestionen els menjadors fan que on mengen 3 mengin 4", diu Castillo qui assegura que això "és el que ha fet que no esclati un problema més gran". La Fapac, que ha passat a les Ampes pautes d´aprofitament del menjar, treballa exigint a l´administració que posi al dia les beques menjador que, per cert, només cobreixen les necessitats d´un 25 per cent d´infants. La resta ho fan altres entitats del Tercer Sector.