El dia 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. L'objectiu d'aquesta jornada és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que afecta anualment més de 5.300 dones a Catalunya, entre 60 i 80 de les quals són diagnosticades a l'Hospital de Figueres, seguint el patró d'incidència a l'Estat espanyol que és d'un cas per cada vuit dones.

El doctor Fernando Naranjo és ginecòleg de la Fundació Salut Empordà (FSE) i està adscrit a la Unitat de Patologia de Mama. Quan se li demana pels símptomes més generals en el càncer de mama reconeix que, "en general, els tumors mamaris poden passar desapercebuts clínicament o sense símptomes fins que es descobreixen en una mamografia del programa de cribratge o en una mamografia eventual per alguna troballa clínica o símptoma com pot ser un nòdul o embalum palpable al pit, canvis en la forma del mugró, la mama (inflor o retracció) o en l'aixella i secreció pel mugró i alguna combinació d'ells".

Alerta el facultatiu que també és important tenir en compte en aquest sentit els antecedents mèdics personals i familiars, especialment de primer grau, és a dir, mare, filla o germana.

El ginecòleg de l'hospital figuerenc assenyala que "el diagnòstic precoç i els tractaments adjuvants han millorat significativament el pronòstic i la supervivència per càncer de mama en els últims 30 anys. Òbviament no és igual diagnosticar i tractar un càncer in situ, en una fase inicial, que un càncer infiltrant o invasiu i encara menys un amb metàstasi".

En el primer cas, es tracta d'unes lesions petites i microscòpiques que no surten dels conductes mamaris o glàndules, són del 25 al 30% dels casos i la supervivència és del 95%. D'altra banda, en l'actualitat, els invasius o amb metàstasi són menys del 10% dels càncers detectats.

Pel que fa a la prevenció, el doctor Naranjo assenyala que "actualment, l'única regla vàlida és la realització de la mamografia i l'assistència al programa de cribratge mamari. La combinació d'aquestes dues accions amb l'avaluació clínica ginecològica o mamària pel metge millorarà la seva detecció, així com portar una vida sana, sense afegir factors de risc. És a dir, esport, dieta i no desenvolupar hàbits tòxics ni abusar de l'alcohol".

Les prestacions de l'Hospital de Figueres eviten trasllats

Quan es detecta un possible càncer de mama, l'Hospital de Figueres segueix els protocols propis del Departament de Salut de la Generalitat i l'Institut d'Oncologia de Catalunya. El ginecòleg assenyala que "un cop confirmada la sospita radiològica mitjançant la biòp­sia, la pacient ha de ser examinada a la Unitat de Patologia Mamària on se li explicarà, donarà suport i es resoldran dubtes generals sobre el seu maneig inicial i a llarg termini, mostrant les alternatives de tractament o les seves combinacions actuals per assegurar un ràpid control de la malaltia i recuperació".

La Fundació Salut Empordà disposa d'un equip multidisciplinari especialitzat compost per infermeres, psicòlegs, rehabilitadors, radiòlegs, oncòlegs, patòlegs i cirurgians -amb ginecòlegs especialitzats com és el cas del doctor Naranjo-, que es reuneix dos cops al mes per examinar els estudis anomenats d'extensió (TAC, ressonància i gammagrafia òssia), discutir i proposar a la pacient les alternatives de tractament que són en general la intervenció quirúrgica, la quimioteràpia, la radioteràpia i l'hormonoteràpia, soles o en combinació.

Quan una persona té antecedents familiars o sospites de patir aquesta malaltia, pot adreçar-se al metge de capçalera que pot activar el diagnòstic ràpid, una visita urgent, clínica o radiològica. La resta de proves diagnòstiques i tractaments es poden fer a l'entitat empordanesa.

Els pacients només es desplacen a l'Hospital Trueta o a l'ICO de Girona per al tractament de radioteràpia o per a quimioteràpies en situacions especials per factors de risc i per estudis de diagnòstic genètic oncològic.