Treball de la UB i el Clínic

Estudien com ampliar els efectes d'un fàrmac per combatre el càncer de pulmó avançat

Les dues institucions col·laboren amb la farmacèutica Boehringer Ingelheim perquè més pacients se'n puguin beneficiar

28.10.2015 | 19:19
Universitat de Barcelona

La Universitat de Barcelona (UB), l'Hospital Clínic de Barcelona i Boehringer Ingelheim estan treballant en un projecte per buscar noves formes d'eficàcia de nintedanib, un fàrmac per tractar el càncer de pulmó, que ja ha demostrat el seu efecte en inhibir receptors de creixement que estimulen el desenvolupament del tumor, en un tipus de tumor, l'adenocarcinoma avançat. Amb aquest estudi, les institucions involucrades volen comprovar l'eficàcia en el carcinoma escatós, que afecta prop del 30% de pacients amb aquest tipus de tumor. Per aquest motiu, s'utilitzaran models preclínics de cultiu cel·lular que permetran la interacció entre els dos tipus cel·lulars més abundants en càncer. L'objectiu és comprovar quin tipus de cèl·lules són més a o menys sensibles al fàrmac.

Amb els resultats es vol definir quin tipus de pacients poden beneficiar-se del fàrmac, que ja ha suposat un gran avenç en el maneig terapèutic de la malaltia, tal i com expliquen els seus responsables. El nintedanib és el segon fàrmac antiangiogènic que aconsegueix l'aprovació de l'Agència Europea del medicament per al tractament del càncer de pulmó avançat. És un tractament que s'administra de manera oral i té molt bona tolerància, de manera que, combinat amb quimioteràpia, fa augmentar la supervivència dels pacients d'aquest càncer.

El càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer al món. Es donen 1,6 milions de nous casos cada any, i suma prop de 1,38 milions de morts anuals. L'any 2012, a l'estat espanyol, va suposar el 12,5% del total de diagnòstics de càncer, amb 26.745 nous casos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema