Programa pioner

El 83% dels 'Nen@s en moviment' de Figueres i Llagostera han perdut sobrepès

Són escolars d'entre 9 i 11 anys afectats d'obesitat infantil

21.10.2015 | 17:10
Una de les sessions del programa.

El 83% dels escolars d'entre 8 i 11 anys de Figueres i Llagostera (Gironès) que han participat en la primera edició del programa Nen@s en moviment contra la obesitat infantil han reduït el seu índex de massa corporal i han millorat la qualitat de la dieta que segueixen a casa seva. Segons els resultats d'aquesta primera edició, a més, s'ha constatat que els menors participants han reduït en un 50% el nombre d'hores que passen davant d'una pantalla en benefici de fer més esport i que les hores destinades per les famílies implicades a fer exercici de forma conjunta ha crescut un 30%. Donats aquests bons resultats, aquest mes de novembre 13 nous municipis de les comarques gironines s'han adherit al programa.

Aquests bons resultats han motivat l´expansió de la iniciativa, que estan duent a terme de forma conjunta l´Institut d´Assistència Sanitària (IAS) i l´Institut Català de la Salut (ICS). Es tracta d´un seguit d´actuacions dirigides especialment als alumnes de tercer, quart i cinquè d´educació primària amb sobrepès o obesitat, que tenen per objectiu ajudar-los a adquirir conceptes bàsics d´alimentació saludable, a incrementar el temps que dediquen a l´activitat física per normalitzar l´índex de massa corporal i a mantenir o augmentar la seva autoestima. Cal tenir en compte que a Catalunya un 27% de la població d´entre nou i onze anys pateix sobrepès i obesitat.

Durant les darreres setmanes s´ha fet la formació específica als professionals de pediatria i d´infermeria dels equips que dinamitzen els nous grups que ja estan en marxa a Girona, Banyoles, Salt, Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Sils, Vidreres, Maçanet de la Selva, Tordera, Blanes, Canet de Mar, Roses i Llançà. També està previst que Santa Coloma de Farners s´hi incorpori els propers mesos.

En aquests moments, doncs, més d´un centenar d´infants i les seves famílies estan seguint aquest programa, una de les característiques del qual és que implica pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut en l´abordatge de l´obesitat infantil. El programa s´aproxima a l´espai natural de l´infant, al de la seva vida quotidiana, per tal de facilitar-li l´elecció de les opcions més sanes i té com a pilars fonamentals l'alimentació, l'exercici físic i les emocions.

Al llarg de les diferents sessions del programa es du a terme una teràpia en grup on infants i pares, paral·lelament, treballen temes relacionats amb la salut, com ara alimentació saludable, publicitat enganyosa, autocontrol, imatge corporal, comunicació, resolució de conflictes, drets personals, autoestima, relaxació i activitat física, amb l´objectiu que tothom pugui expressar les seves emocions en relació amb el tema del sobrepès, l'obesitat i les seves conseqüències. El programa dura onze setmanes, amb sessions setmanals d´una hora i mitja.

A Nen@s en moviment, hi participen les entitats proveïdores de serveis de salut del territori (l´ICS i l´IAS) i el desplegament del projecte s´ha treballat conjuntament amb el Departament de Salut, Dipsalut, els ajuntaments i els centres educatius dels municipis. Gràcies a aquesta col·laboració, els participants també reben una beca per realitzar una activitat esportiva a la seva ciutat.

Un risc per a tota la vida

Un dels principals problemes relacionats amb l´obesitat infantil és la repercussió que aquesta té en la qualitat de vida del menor. L´excés de pes tendeix a perpetuar-se fins a la vida adulta i això comporta un factor de risc de malalties que hi estan associades. Per aquest motiu, les estratègies d´intervenció inclouen un abordatge de la conducta i els hàbits dels infants, així com del seu entorn familiar, que implica canvis nutricionals, emocionals i d´estil de vida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema