El Departament de Salut ha encarregat 1.200.000 dosis de vacunes de la grip per aquesta temporada. Aquest dilluns, comença la campanya de vacunació per intentar que l'epidèmia, que normalment es dóna cap el mes de gener, sigui menys agressiva. Per aconseguir-ho, els experts recomanen que la vacuna s'administri els propers dos mesos. Per aquest motiu, la vacuna va dirigida als grups de risc, i per tant, als majors de 60 anys, als malalts crònics, a les dones embarassades i als professionals sanitaris.

L'any passat, Salut va encarregar les mateixes dosis però se'n van administrar 1.058.903, 6.622 dosis més que l'any anterior. El 1994, quan es va començar a vacunar contra aquest virus se'n van repartir 714 dosis, i per tant, des d'aleshores, s'ha augmentat un 68% . El col·lectiu que té una taxa de vacunació més gran és precisament el de la gent gran, que arriba al 53% de la població, tot i que s'aconsegueix l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fixat en el 75%.

En la resta de grups de risc, la incidència de la vacuna és menor i per això, Salut para especial atenció a demostrar la importància d'aquesta vacuna en determinats casos, com pot ser el dels malalts crònics que, un virus com la grip, li pot portat complicacions més greus, o a les embarassades, ja que pot afectar al fetus i a la dona gestant. Així ho ha explicat Antoni Trilla, director de Qualitat i Seguretat Assistencial de l'Hospital Clínic de Barcelona. Trilla ha volgut destacar la importància de convèncer el personal sanitari amb aquesta vacuna.

Per Trilla, metges i infermeres han de valorar que la vacuna no només és per a ells sinó per a possibles transmissions als pacients. ''No veig raons per no vacunar-se'', ha afirmat Trilla que també veu necessari impulsar més mesures per aconseguir ampliar el 19,3% de personal mèdic i infermers que accedeix a la vacuna. Com a exemple, Trilla ha explicat que als Estats Units els hospitals no fan contractes si el professional no està vacunat i tot i que no defensa mesures coercitives, creu que val la pena considerar l'''ètica professional'' a l'hora de prendre la decisió. Actualment, hi ha una variabilitat molt gran de centres, entre un 7 i un 42%, en funció del centre sanitari, i també segons la categoria professional.

En una mateixa línia s'ha pronunciat el conseller de Salut, Boi Ruiz, que ha recordat que les vacunes tenen aquests ''dos elements'' a tenir present: la protecció a la mateixa persona i a un tercer. Per això ha fet especial rellevància no només als professionals mèdics sinó també als cuidadors de persones de risc o al món del voluntariat.

Temporada normal i sense sorpreses

Tot i que el virus de la grip és canviant i hi ha diferents aspectes imprevisibles, Antoni Trilla preveu que la temporada pot ser ''normal''. Espera que hi hagi una ''bona correlació'' entre les soques i els virus que s'han utilitzat per fer la vacuna i les que es donaran aquest hivern, i confia en que serà més efectiva que la de la temporada passada en què l'epidèmia va donar 484 casos greus, la majoria en persones no vacunades.

Trilla ha reiterat però, que cal vacunar-se cada any precisament per aquestes característiques del virus de la grip. Reconeix que ''la vacuna no és perfecta'' perquè no pot durar ni dos, ni tres ni cinc anys, però ha recordat que dóna una cobertura del 70%, amb un balanç de risc-benefici bo, i amb un medicament molt segur ja que els efectes adversos són de curta durada amb un màxim de 24 a 48 hores.

Les vacunes ja estan disponibles des d'aquest dilluns als centres d'assistència primària (CAP) i tot i que la campanya de vacunació dura preferentment dos mesos, es poden administrar durant tota la temporada. Segons les dades del Departament, la grip pot afectar entre el 5 i el 20% de la població general, i en cas de persones institucionalitzades, pot arribar fins al 50%.